‘Ondernemende woningzoekenden’ hebben het majestueuze edoch verkrotte landhuis Huize Ivicke in Wassenaar gekraakt. Ze willen een creatieve woon-werkgemeenschap beginnen.

Het vervallen landhuis Ivicke aan de Rust en Vreugdlaan 2 in Wassenaar, dat doet denken aan een spookpaleis, is volgens de krakers ‘gedegradeerd tot speeltje van een vastgoedspeculant’. Bever Holding, het vastgoedfonds waarin speculant Ronnie van de Putte de meerderheid van de aandelen bezit, is eigenaar van het landhuis en ‘laat het tot in de lengte der jaren verkrotten.’ Van de Putte staat bekend om het laten verwaarlozen van panden in Noordwijk en Leiden, en thans ook in Wassenaar.

‘Omdat de eigenaar zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid voor dit bijzondere monument verzaakt en de overheid niet bij machte lijkt te zijn om hier verandering in te brengen, hebben wij, een aantal ondernemende woningzoekenden, het landhuis gekraakt’, melden ze op Indymedia. ‘Met hulp van vrienden en familie willen wij de komende weken de aanblik van de buitenplaats aanpakken en een creatieve woon-werkgemeenschap beginnen. Hiermee hopen wij het monument voor verder verval te kunnen behoeden.’

De gemeente Wassenaar probeert al jaren de eigenaar aan te zetten achterstallig onderhoud te plegen. Eind vorig jaar zei de toenmalige wethouder Zweerts de Jong dat de tijd van praten voorbij is. De eigenaar van Ivicke moet uiterlijk 1 september 2018 maatregelen hebben genomen om het achterstallig onderhoud weg te werken. Als hier niet tijdig of niet volledig aan wordt voldaan, moet de eigenaar een dwangsom aan de gemeente betalen.

Twee jaar geleden stuurde monumentenorganisatie Stichting het Cuypersgenootschap een brandbrief naar de gemeente Wassenaar. Het Cuypersgenootschap riep de gemeente op om handhavend op te treden richting de eigenaar van het pand, Bever Holding. De monumentenorganisatie maakt zich ernstige zorgen over de staat van het pand. „Het voortbestaan van het pand staat op het spel”, aldus Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap. „Een pand als Ivicke is zeldzaam in Nederland. Het is van bijzondere waarde.”

Huize Ivicke is een kopie van het in Denemarken gebouwde Hermitage Klampenborg. De toenmalige eigenaar van het pand, Adrianus van Hattum, liet het huis bouwen voor zijn Deense echtgenote. Achter het gebouw liet Van Hattum ook een inmiddels zwaar vervallen speelhuis bouwen. „Dat speelhuisje is bijna niet zichtbaar vanaf de weg”, legt Dubbelaar uit. „Maar het is een ontzettend zeldzaam huisje. Helaas is dat in nog slechtere staat dan het pand zelf.”

Bekijk tv-item Omroep West

Door ravage

8 gedachte over “Krakers belegeren ‘spookpaleis’ Ivicke”
  1. …was ene Simon*** er nog maar…!
    Gaat vanavond de aangekondigde ‘buurt’ vergadering nog door?
    Helaas komt mij dat slecht uit daar ik met mijn vrouw, m’n koninginnetje, een ouderavond op school heb voor mijn lieve dochters. Hou me graag op de hoogte via onze buurkrant.
    Succes.

  2. Ik wil eigenlijk heel graag helpen. Ik heb al als klein meisje een voorluefde gegad met dit pand. Heb met meerdere ondernemingsplannen gelopen om daar iets te beginnen. Dit pand mag niet weg.
    Waar jan ik mij melden om te helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*