Bouwtekening van de megastal aan de Polweg in Wichmond

Een landbouwperceel in het Gelderse Wichmond is vrijdag verkocht aan buurtbewoners. De plannen om op die plek een megastal te bouwen zijn daarmee definitief van de baan.

Polweg 6 in Wichmond is vrijdag 6 juli verkocht aan buurtbewoners. De plannen om op die plek megastal te bouwen zijn daarmee definitief van de baan. Buurtbewoners verzetten zich eerder al tegen de plannen en kwamen, samen met Natuurmonumenten, in actie. Zo werd er een online petitie gestart die door zo’n 7.000 mensen werd ondertekend. Na een onderhandelingstraject kopen de buurtbewoners nu de locatie, die een woonbestemming krijgt.

„Het is uniek dat het initiatief van een actiegroep uitmondt in een overeenkomst die het landschap veilig stelt”, aldus Luc Berris van Natuurmonumenten. De discussie rondom de locatie begon in 2015, toen de plannen voor de bouw van de megastal bekend werden. De bijbehorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het ligt in een cultuurlandschap met authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers.

Natuurmonumenten organiseerde vervolgens een streekconferentie om met de burgers in gesprek te gaan en te horen wat zij belangrijk vinden voor het landschap. Het was al snel duidelijk dat de omwonenden de bouw van een megastal absoluut niet zagen zitten. Naar aanleiding van de petitie en de conferentie besloot de gemeenteraad van Bronckhorst om voorlopig niet mee te werken aan de bouw van het stallencomplex. Natuurmonumenten werkte met de bewoners verder aan een toekomstplan voor de locatie.

Intensief overleg tussen omwonenden en Dutch Dairy Genetics, de eigenaar van de beoogde grond voor het stallencomplex, leidde eind 2017 tot een overeenkomst: omwonenden zouden de locatie opkopen. Vrijdag werd de koopakte getekend. De bestemming van Polweg 6, met een oppervlakte van 144m² en een perceeloppervlakte van 2300m², verandert nu van een agrarische naar een woonbestemming. Bijbehorende percelen met bos worden aangekocht door Natuurmonumenten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties