De Eerste Kamer heeft dinsdag het raadgevend referendum begraven. Veertig senatoren stemden voor intrekking, 35 tegen. Coalitiepartijen D66, VVD, CDA en CU kregen steun van de SGP.

Nadat eerder dit jaar een nipte meerderheid in de Tweede Kamer de doodsteek gaf aan de volksraadpleging, heeft vandaag de Eerst Kamer de uitvaart ervan begeleid. In hun regeerakkoord spraken VVD, CDA, D66 en CU af een streep te zetten door het raadgevend referendum omdat het niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht. De twee raadgevende referenda die er zijn geweest, waren een tegenslag voor de regering.

Het platform Meer Democratie, dat onder meer een petitie opstelde voor behoud van de volksraadpleging, spreekt van ‘een zwarte dag voor de Nederlandse democratie’. Ze geven de strijd echter niet op. ‘Zo’n beetje heel Nederland is tegen, slechts vier partijleiders en hun vertrouwelingen wilden dit..’. Vorige week achtte de Rechtbank Den Haag zichzelf onbevoegd om een oordeel te geven over afschaffing van het referendum door het kabinet.

Eerder dit jaar heeft Stichting Privacy First de Eerste en Tweede Kamer er voor gewaarschuwd dat afschaffing waarschijnlijk in strijd is met het zogeheten regressieverbod in het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (IVESCR). ‘Onder dit verdrag kan een democratische verworvenheid zoals een referendum niet zomaar worden afgeschaft’, aldus de privacybelangenbehartiger.

‘Dergelijke afschaffing dient, objectief aantoonbaar, volledig gerechtvaardigd te zijn’, zo vervolgt Privacy First. ‘Daarvan lijkt in dit geval geen sprake. ‘We zullen er dan ook voor zorgen dat de Nederlandse regering, in het bijzonder verantwoordelijk minister Ollongren die het intrekkingsvoorstel voor het raadgevend referendum heeft opgesteld, zich hierover zal moeten verantwoorden bij de Verenigde Naties.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties