Ruim een half miljoen mensen in Nederland, Duitsland en België hebben een petitie ondertekend om de sterk verouderde Belgische kerncentrales Tihange en Doel gesloten te krijgen.

Woensdag werden de in Nederland verzamelde handtekeningen overhandigd aan de organisatoren van de petitie. Die brengen de 502.760 Nederlandse, Duitse en Belgische handtekeningen vrijdag naar vertegenwoordigers van de Belgische toezichthouder FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) in Brussel. De organisatoren hielden dinsdag een manifestatie in Luik, woensdag in Maastricht en donderdag in grensplaats Visé bij Eijsden.

In Duitsland werden wekelijks op steeds andere plaatsen manifestaties tegen de reactoren gehouden. Zo namen zondag 4500 mensen deel aan een fietsdemonstratie in Aken. De bedoeling van deze manifestaties was extra handtekeningen op te halen en mensen te wijzen op de gevaren die zouden uitgaan van de Belgische kerncentrales. Over de veiligheid van de bejaarde kerncentrales in Doel en Tihange bestaan in het zuiden veel zorgen.

In het Brabantse stadje Bergen op Zoom kwamen vorige week donderdag op uitnodiging van het gemeentebestuur ruim zestig gemeenteraadsleden, wethouders, Statenleden en een enkele burgemeester uit Brabant, Limburg en Zeeland bij elkaar om informatie uit te wisselen over de stand van zaken in het debat over de Belgische kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 (de zogenoemde scheurtjesreactoren) en om een platform op te richten voor informatie-uitwisseling, coördinatie van acties en activiteiten.

De Duitse nucleaire toezichthouder RSK heeft een nieuw rapport uitgebracht over de twee omstreden kerncentrales in België. Hierin concluderen zij dat de scheurtjes in de reactoren geen impact hebben op de veiligheid van de centrales. Er is volgens milieuorganisatie Wise echter geen nieuw onderzoek gedaan, noch gekeken naar de chemische elementen in het staal van de reactorvaten. ‘Concluderen dat Doel 3 en Tihange 2 veilig zijn, lijkt dan ook wat voorbarig’, aldus Wise.

De Duitse Federale regering echter ziet naar aanleiding van het RSK-rapport geen reden meer om bij de Belgische regering erop aan te dringen om Doel 3 en Tihange 2 direct stil te leggen. Samenstellers van het rapport, gebaseerd op kennisuitwisseling tussen het Belgische FANC en RSK, sluiten zich aan bij eerdere conclusies van het FANC en stelt dat de scheurtjes van meet af aan in de kernreactoren zaten en in de loop der jaren niet significant gegroeid zijn.

Gerelateerde berichtgeving in ons digitale archief vindt u hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties