Het is voorjaar 2014. De Schotse wielrenner David Millar wil graag zijn dertiende Tour de France rijden. Maar eerst moet hij zich bewijzen in de Italiaanse voorjaarsklassiekers en kleine rondes. Millar heeft een aardige palmares bij elkaar gefietst, met onder meer ritoverwinningen in de drie grootste wielerrondes. Hij geldt als een tijdritspecialist. In 2004 werd Millar opgepakt wegens het gebruik van het verboden hormoon epo. Het leverde hem een schorsing van twee jaar op.

Twee jaar later keerde hij terug in het peloton, betuigde zijn aversie tegen doping en schreef hierover het boek Racing Through The Dark (2011). Als landgenoot en regisseur Finlay Pretsell van de documentaire over de dopingaffaire begint, weigert de wielrenner het erover te hebben. Hij heeft er immers al ‘duizenden’ interviews over gegeven. Millar is trouwens eerlijker dan menig collega over deze heikele kwestie. Hij had in 2004 geen legertje advocaten achter de hand om langdurige schorsing te voorkomen.

Ondertussen is hij 37 jaar en voelt zijn krachten afnemen „Waarom ben ik zo zwak en zijn de anderen zo sterk”, vertelt hij. De toewijding en passie voor zijn vak lijken vervlogen. Samen met de Nederlandse ex-wielrenner Thomas Dekker, in 2014 zijn ploeggenoot bij wielerploeg Garmin en in de film kamergenoot, filosofeert hij over deze zaken. Ook Dekker heeft een dopingverleden en was aan zijn zoveelste comeback begonnen.

Time Trial is een bedrieglijke titel, want in de documentaire wordt niet de race tegen de tijd, het tijdrijden, belicht. De titel slaat op de weinig heroïsche strijd van de wielrenner tegen de voortschrijdende jaren. Sommige renners weten van geen ophouden, wellicht kunnen ze de kameraadschap met hun ploeggenoten niet missen. Of zijn ze verslaafd aan het eindeloze afzien in het peloton? Met camera en microfoon op zijn fietsstuur gemonteerd, weet de documentairemaker het afzien van Millar in de koers voelbaar over te brengen. Het gezucht en gesteun van de renner als hij weer eens in de achterhoede van het peloton verzeild is geraakt, gaat door merg en been.

Millar had helaas weinig klimtalent, die Italiaanse bergjes deden hem pijn. Wielrennen is lijden is de onvermijdelijke boodschap van Time Trial. De interviews met Millar zijn in het halfduister opgenomen wat een trieste sfeer oplevert. De man heeft nagedacht over zijn vak, „teveel”, oppert collega Dekker. Millar heeft het over het feit dat hij een van de velen in het peloton was. Dat is een fraaie relativering. Time Trial is een eerlijke, intieme en droefgeestige documentaire over het afscheid van een wielrenner.

Ulrik van Tongeren

Time Trial (2017, Cinema Delicatessen), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties