Voetballer Mesut Özil, die de Turkse dictator Erdogan onvoorwaardelijk steunt, is gestopt als international van Duitsland. Hij voelt zich ‘racistisch behandeld’ door de Duitse voetbalbond.

Voorafgaand aan het WK ging de Turkse voetballer Özil samen met mede-international Ilkay Gündogan in Londen op de foto met Erdogan. Doel hiervan was dat de Turkse ultranationalistische fans van de voetballers, zowel in Europa als in Turkije, hun stem zouden uitbrengen op hun geliefde dictator tijdens de verkiezingen een maand later. Het fotomoment kwam de twee voetballers op felle kritiek en fluitconcerten van Duitse fans te staan.

Özil, die overigens een beroerd WK speelde, heeft nu besloten om zijn interlandloopbaan te beëindigen. De middenvelder doet nu huilie huilie en beschuldigt in een open brief bondsvoorzitter Reinhard Grindel van racisme. ‘Onlangs zei Griendel opnieuw dat ik mijn reden om met Erdogan op de foto te gaan uit moest leggen in de media, ook al hadden we eerder in Berlijn afgesproken dat we hier een punt achter zouden zetten’, schrijft Özil.

De Duitse voetbalbond DFB laat weten dankbaar te zijn voor de prestaties van Özil, maar wijst de beschuldiging van racisme af. ‘De DFB zet zich al jaren in voor integratie in Duitsland’, aldus een verklaring van de bond. ‘Wat ons op het veld en daarnaast moet verbinden is het naleven van mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, respect, tolerantie en Fair Play. De foto’s met de Turkse president Erdogan hebben om die reden dan ook bij veel mensen vragen opgeroepen.’

De voorzitter van Bayern München, Uli Hoeness, is stelliger in zijn reactie. ‘Ik ben blij dat we van die nachtmerrie af zijn’, aldus Hoeness. Ook het Turkse dictatoriale regime juicht het besluit van Özil toe, maar om een geheel andere reden. ‘Ik feliciteer Mesut Özil die het mooiste doelpunt tegen fascisme heeft gemaakt door het [Duitse] nationale team te verlaten’, aldus de onbeschofte despoot van Justitie Abdulhamit Gul op Twitter.

Het deugkrantje NRC, altijd wel in voor geneuzel over ‘racisme’, neemt het met gezwollen taal op voor Özil, en indirect voor Erdogan. ‘Het verbitterde vertrek van topspeler Mesut Özil uit het nationale team, vanwege ‘racisme en gebrek aan respect’, is een heftige naschok die niet alleen voetballiefhebbers treft, ook de politiek en de hele Duitse samenleving’, schrijft Juurd Eijsvoogel. En passant plaatst de krant het schijnheilige verhaal van de voetballer van Arsenal integraal zonder commentaar.

Hierin distantieert Özil zich niet voor het pr-moment met Erdogan. ‘Voor mij was een foto met Erdogan niet iets politieks, maar een kwestie van respect voor het hoogste ambt in het land van mijn familie’, schrijft hij. Geen letter over de misdaden die de Turkse dictator heeft begaan in eigen land tegen ruim 100.000 Gülen-aanhangers, ambtenaren, rechters, journalisten, mensenrechtenactivisten, Koerden, etc. Om maar te zwijgen over het feit dat Erdogan recent ettelijke malen Duitsland heeft uitgemaakt voor een fascistisch land.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties