Als gevolg van politiegeweld tegen actievoerende Franse boeren is de 16e etappe van de Tour de France onderbroken. Wielrenners konden niet verder door toedoen van pepperspray.

De zestiende etappe van de Tour de France is dinsdag tijdelijk stilgelegd omdat een deel van de renners last van de ogen had na buitensporige inzet van pepperspray door de politie. Het geweldsmiddel werd toegepast om een einde te maken aan een protest van Franse boeren die hooibalen op de weg hadden gelegd met als doel het verloop van de wielerwedstrijd te stagneren en en passant de aandacht te vestigen op hun strijd.

De actievoerende boeren vinden dat het departement Ariège, waar het peloton doorheen reed, wordt achtergesteld door de Franse regering bij de herverdeling van Europese subsidies. Op het moment dat het peloton passeerde, op 187 kilometer van de finish, waren de dampen van de enorme hoeveelheden pepperspray waarop de actievoerders werden getrakteerd nog lang niet opgestegen. Vele renners moesten hun ogen met water spoelen.

Het voorval komt voor de Franse president Macron op een verkeerd moment. Woensdag zou hij meerijden met Tour-baas Prudhomme maar dat gaat niet door. De reden is dat Macron’s persoonlijke lijfwacht ervan beschuldigd wordt tijdens een betoging op 1 mei in Parijs een demonstrant te hebben mishandeld. Hij zou zich die dag met een helm op hebben voor gedaan als een ME’er en de betoger tegen de grond hebben geslagen. Even daarvoor had hij een betoger in de nek gegrepen en hardhandig weggeleid.

Officieel was de lijfwacht van Macron als waarnemer aanwezig bij de betoging, maar door het dragen van een politie-armband, helm, portofoon en insigne deed hij zich voor als iemand van de mobiele eenheid. President Macron heeft zijn bezoek aan de Tour de France afgezegd vanwege deze kwestie. Hij heeft het gedrag van zijn inmiddels ontslagen medewerker zondag in kleine kring ‘schokkend’ en ‘onacceptabel’ genoemd en zei dat de man gestraft moet worden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties