Regelgeving voor genetische manipulatie wordt niet versoepeld. Volgens het Europees Hof zijn de risico’s van nieuwe technieken vergelijkbaar met die van de oudere technieken.

Gerichte technieken om genen binnen een plant of dier te bewerken, vallen onder de Europese wetgeving voor genetische manipulatie. Het Europees Hof van Justitie heeft dat woensdag bepaald. Volgens het Hof zijn de risico’s van nieuwe technieken, zoals CRISPR-Cas9, vergelijkbaar met die van de oudere technieken. De bewerkingsmethode moet op productlabels staan en de risico’s voor de gezondheid en het milieu moeten in kaart zijn gebracht.

Wetenschappers en telers gebruiken tegenwoordig ook technieken om zaden te ontwikkelen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen zonder dat er vreemd DNA wordt gebruikt, terwijl het genenpakket wel wordt gewijzigd. Dergelijke zaden vormen net als traditioneel ‘genmaïs’ mogelijk een gevaar voor mens, dier en milieu en moeten daarom aan strenge eisen voldoen, vinden Franse organisaties die een rechtszaak hadden aangespannen.

De Franse rechter schoof de zaak door naar het EU-hof in Luxemburg. Dat oordeelt dat de risico’s inderdaad mogelijk gelijk blijken te zijn, zodat uit voorzorg voorzichtigheid geboden is. De rechters stellen wel dat technieken die al langer worden gebruikt en als veilig worden beschouwd niet per se onder de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen vallen waarbij wel vreemd DNA wordt gebruikt. Lidstaten zijn wel vrij om de strenge ggo-richtlijnen daarop toe te passen.

Milieuorganisaties reageren opgetogen op het oordeel van het hof. Chemiereuzen als DowDupont, BASF en Bayer/Monsanto hebben patenten aangevraagd voor de genoemde technieken en gemanipuleerde planten. „Een grote overwinning voor het milieu, de voedselveiligheid, boeren en consumenten”, zegt Nina Holland van lobbywaakhond Corporate Europa Observatory. „De uitspraak impliceert tevens dat de geheime veldproef die momenteel in België wordt uitgevoerd illegaal is.”

Holland doelt op de maïsproef van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie waarvoor de Belgische overheid anderhalf jaar geleden toestemming verleende. Het gaat over de CRISPR-Cas9 methode, een gentechniek waarover Europa zich al sinds 2012 buigt. Het Hof spreekt zich niet specifiek uit over de geheime maïsproef in België of over de CRISPR-Cas9 techniek, maar wel over moderne mutagenese-processen waar ook CRISPR onder valt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties