President Trump eist van Erdogan dat hij de Amerikaanse dominee Andrew Brunson onmiddellijk vrij laat. Indien de Turkse dictator dit weigert, stelt de VS sancties in tegen Turkije.

Andrew Brunson, die in Turkije terechtstaat op verdenking van terrorisme, is woensdag onder huisarrest geplaatst na meer dan anderhalf jaar detentie. De vijftigjarige dominee uit North Carolina woont al al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir. Brunson is onder meer aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de vermeende staatsgreep in de zomer van 2016, terrorisme en spionage.

„Als Turkije niet direct actie onderneemt om deze onschuldige gelovige man vrij te laten en naar Amerika te sturen, dan zal de VS belangrijke sancties nemen tegen Turkije totdat Andrew Brunson vrij is”, meldt vice-president Mike Pence namens Trump. De detentie van Brunson heeft de kloof tussen Washington en Ankara vergroot. Die stond al op gespannen voet vanwege de Turkse inmenging in de oorlog in Syrië en het voornemen van Erdogan om Russische raketverdediging aan te schaffen.

Woensdag werd Brunson vanuit de gevangenis in de kustplaats Izmir geëscorteerd en achtergelaten in een autokonvooi. Volgens zijn advocaat moet de dominee een elektronische armband dragen zodat de politie erop kan toezien dat hij zijn woning niet verlaat. Amerikaanse en Turkse functionarissen werkten eerder aan een deal die ertoe moest leiden dat Brunson tijdens zijn rechtszaak zou worden vrijgelaten. Erdogan heeft in het verleden een uitwisseling tussen Fethullah Gülen, die in de VS in ballingschap leeft, en Brunson voorgesteld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties