Supermarktconcerns moeten paal en perk stellen aan de verkoop van groenten en fruit van buiten Europa die bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen die hier niet zijn toegestaan.

Volgens voedselwaakhond Foodwatch liggen de schappen in de supermarkten vol met illegaal bespoten groenten en fruit van buiten de EU, zelfs tijdens het Nederlandse oogstseizoen. Als voorbeelden noemt men tomaten uit Marokko, boontjes uit Kenia en ananassen uit Costa Rica. De telers maken gebruik van bestrijdingsmiddelen die al sinds lange tijd in Europa verboden zijn. Uit onderzoek is gebleken dat consumptie ervan op termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Tientallen keren per jaar vindt toezichthouder NVWA deze verboden stoffen terug op importfruit en –groenten, vaak in concentraties waar wetenschappers voor waarschuwen. Foodwatch wil dat grote supermarktconcerns als AH, Lidl, Jumbo, Aldi en Plus extra inkoopvoorwaarden stellen aan leveranciers van groente en fruit van buiten de EU zodat het gebruik van illegale pesticiden gestopt wordt. Consumenten kunnen zelf een petitie ondertekenen op internet.

Eerder deze week maakte statistiekbureau CBS bekend dat het totale gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw in 2006 is gedaald. Akkerbouwers gebruikten dat jaar zo’n 5,7 miljoen kilogram pesticiden om onder meer hun aardappelen, leliebollen, uien, tulpen en appels te beschermen. Dat is 3,5 procent minder dan bij de vorige meting vier jaar eerder.

De meeste bestrijdingsmiddelen (2,8 miljoen kilo) werden ingezet om schimmels en bacteriën te bestrijden. Voor het verdelgen van onder meer onkruid is bijna 1,5 miljoen kilo gebruikt, ruim 15 procent minder dan in 2012. Het gebruik van chemische middelen tegen insecten en mijten daalde met ruim een kwart tot 96.000 kilogram. Volgens het CBS is het gebruik van pesticiden voor onder meer slakkenbestrijding wel toegenomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ina
5 jaren geleden

Geachte mevrouw/mijnheer,
Het verbaast mij niet,dat insekten dramaties afneemt.
Al jaren koop ik biologische groente en fruit.
Dat het gezonder voor het bodemleven is ,staat als een paal boven water.
En niet alleen gezonder daarvoor ,maar ook voor de mens.
Er zijn zo veel kanker gevallen,dat mij dit ook niet verbaast.
Het is een optelsom(vliegtuigen,bestrijdingsmiddelen,auto,s enz)
Zo langsamerhand krijgt de mens de rekening gepresenteerd.