De Al-Awda in de haven van Noorwegen

Israëlische mariniers hebben vanochtend een Noorse boot geënterd en de bemanning aangehouden. De boot maakt onderdeel uit van een kleine vloot met medische hulpgoederen die de afgezette Gazastrook probeert te bereiken.

Volgens Israël probeerde de bemanning van de onder Noorse vlag varende boot Al-Awda (‘De Terugkeer’) in territoriale wateren de militaire zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken. De Al-Awda, samen met oorspronkelijk nog drie kleine boten de Gaza Freedom Flotilla vormend, wilde medische hulpgoederen afleveren aan de bewoners van de door Israël geblokkeerde Gazastrook. De bemanning van de Noorse boot is samengesteld uit 22 internationale activisten.

Het hoofd van het comité voor het doorbreken van de belegering van Gaza, Zaher Birawi, kondigde eerder vandaag aan dat de kleine vloot bestaande uit twee boten richting de kust van Gaza zeilde. Volgens de Freedom Flotilla Coalition gaf het leger daarop de waarschuwing dat de marine ‘alle noodzakelijke maatregelen zou nemen’ als het schip zijn koers niet zou aanpassen. De Al-Awda is inmiddels overgebracht naar de haven van Ashdod.

‘De Israëlische marine heeft de passagiers van het schip duidelijk gemaakt dat ze de legale scheepsblokkade overtreden en dat alle humanitaire goederen via Ashdod naar Gaza kunnen worden overgebracht’, meldt het leger. De vier boten vertrokken half januari vanuit Scandinavië en stopten onderweg in ongeveer 28 havens, waaronder een jachthaven in Amsterdam Noord. Twee boten bleven achter na een recente tussenstop in de Italiaanse stad Palermo.

Een tweede boot, de Zweedse autonome vrijheid, zal naar verwachting de komende dagen bij Gaza arriveren en worden opgewacht door de marine. Aan de vloot nemen Australiërs, Canadezen, Fransen, Duitsers, Israëliërs, Maleisiërs, Nieuw-Zeelanders, Nooren, Spanjaarden, Zweden, Britten en Amerikanen deel. Het zijn onder meer activisten van de internationale Boycott Divestment and Sanctions (BDS) campagne, zoals professor Ismail Nazari, voorzitter van BDS in Maleisië.

Nadat de Israëlische troepen Gaza in 2005 hadden verlaten en Hamas de touwtjes in handen nam, heeft Israël de strook militair afgesloten middels een veiligheidshek met vier bewaakte grensovergangen en beheerst bovendien het luchtruim en de zee vóór Gaza. Israël geeft slechts in noodgevallen toestemming aan inwoners van Gaza om de grens over te steken. De humanitaire omstandigheden in Gaza zijn sindsdien gestaag afgenomen en de economische situatie is rampzalig. Onder de ongeveer twee miljoen inwoners heerst hoge werkloosheid.

De zeeblokkade stuit op kritiek van verschillende VN- en humanitaire groepen zoals het Rode Kruis, die de blokkade een soort van ‘collectieve straf’ noemt die de inwoners van Gaza wordt opgelegd. Israël beweert zelf dat ‘de zeeblokkade een noodzakelijke en wettelijke veiligheidsmaatregel is die herhaaldelijk door de wereld en de VN is erkend als zijnde belangrijk voor de veiligheid van Israël en zijn maritieme grenzen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
5 jaren geleden

Waarom niet over land? Gaza grenst toch aan Egypte.

Elia
5 jaren geleden

Het is dus Egypte die van gaza een openluchtgevangenis maakt door hun grens met gaza volledig af te sluiten.

Dit is overigens een reactie op die aanslag in Egypte waarbij 31 politiemensen vermoord werden, waar hamas bij betrokken was.

Dus de arabieren in gaza verpesten het voor zichzelf.

Zappa
5 jaren geleden

Nee Elia. Verdraaiing van de realiteit kan leuk zijn voor pro-zionisten zoals jij. Maar aan die verdraaiing heeft de mensheid geen behoefte. Alle ellende begon met de bezetting van Palestina en de stichting van het illegale, criminele zionistische project dat israel genoemd wordt. Het is dit project en de even criminele machthebbers in o.a. Saoedi Arabië, Jordanië, Egypte en Turkije die dat project israel helpen in stand houden. En daarmee de ellende in Palestina (waaronder Gaza) helpen in stand houden. Doe maar niet als of israel onschuldig en lief is. Het is een van de meest moorddadige terreurorganisatie van de wereld. Moordenaarsclub ISIS (die bedenkelijk genoeg nog nooit een aanslag tegen israel heeft gepleegd) is er niks bij.

Hoppa
5 jaren geleden
Antwoord aan  Zappa

Nee Zappa. Een eigen invulling geven aan een langer bestaande situatie komt populisten zoals jou goed uit. Slachtoffer zijn. Vertel het hele verhaal. Boe roepen tegen alles en iedereen. Want ‘zij zijn groot en ik ben klein’ Zelfs insinueren dat er een link is tussen IS en Israël. Wat een droeftoeter en slechte verliezer ben je. Je maakt jezelf volkomen belachelijk en ongeloofwaardig.
Trek eens de weide wereld in en verlos je van je extremisme.

Zappa
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hoppa

Nee Hoppa. Ik zie dat je de ZIONISTISCHE ACADEMIE VAN TEL AVIV VOOR MEESTERLIJK LIEGEN EN BEDRIEGEN en de ZIONISTISCHE FACULTEIT VOOR DE ONTKENNING VAN HISTORISCHE FEITEN succesvol hebt afgerond. Vandaar dat je israel blindelings verdedigt en vandaar dat je dat alleen maar met ontkenning, grove leugens en bedrog kunt doen. En? Ben je nog van plan om ook je Doctoraal in Ontkennen, Liegen en Bedriegen te behalen?

Pieter
5 jaren geleden

Liegen en bedriegen daar hebben Joden toch helemaal geen academie voor nodig?

P.S.
Ik bedoel natuurlijk Zionisten.

jose
5 jaren geleden

Gaza is bezet door Israel. Palestijnen die in Gaza wonen zijn voor het grootste deel vluchtelingen van 48. Toen werden de Palestijnen verdreven door zionistische legers. Bevolking kan niet weg via land,zee of lucht. Het ontkennen van het leed van de Palestijnen is misdadig.

Pieter
5 jaren geleden
Antwoord aan  jose

Gaza is sinds 2005 niet meer bezet.