Erdogan heeft de VS gedreigd met internationale arbitrage als dat land sancties tegen Turkije uitvaardigt. De VS eist de onmiddellijke vrijlating van een Amerikaanse dominee in Turkije.

Een van de mogelijke sancties van de VS zou uitstel of afstel van levering van F-35 straaljagers aan Turkije kunnen zijn. „Als dat gebeurt dan spannen we onmiddellijk internationale arbitrage aan”, zei Erdogan tegen Turkse media. De Turkse dictator herhaalde nog maar eens dat zijn land niet zal zwichten voor de dreigementen van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump.

Trump heeft vorige week gedreigd met sancties tegen Turkije als dat land de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet vrijlaat. Brunson staat in Turkije terecht op verdenking van terrorisme, spionage en betrokkenheid bij de vermeende staatsgreep in de zomer van 2016. De vijftigjarige dominee uit North Carolina, die ontkent, woont al al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in de stad Izmir.

De VS dacht met Turkije een afspraak over een ruil van gevangenen te hebben gemaakt, zo meldt Nu.nl. Op verzoek van de Amerikaanse president heeft Israël een Turkse vrouw die aan Hamas gelinkt wordt vrijlaten in de Palestijnse gebieden, op voorwaarde dat Turkije Brunson vrij zou laten. De vrouw is inmiddels vrij, maar de Amerikaan is woensdag onder huisarrest geplaatst na meer dan anderhalf jaar detentie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties