Werknemers van pensioenfonds ABP zaten vanochtend opgezadeld met een meterslange pijplijn voor de ingang van het kantoor. Een protestactie tegen de investering in vervuilende teerzandolie.

Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdag een ‘lekkende oliepijpleiding’ gedeponeerd voor het kantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) op de Zuidas in Amsterdam. De milieuorganisatie wil hiermee op symbolische wijze aantonen wat het gevolg is van beleggen in vervuilende en omstreden teerzandolie.

ABP belegt via zijn uitvoeringsorganisatie APG voor 738 miljoen euro in teerzandolie en pijpleidingen voor de export van Canadese teerzandolie naar Azië en de VS. Ondanks protesten van 150 inheemse volken staat de aanleg van nieuwe pijpleidingen door Canada en de VS op het programma. Het levert volgens Greenpeace ernstige milieuvervuiling op door lekkages en verwoesting van eeuwenoude bossen en landschap.

Greenpeace eist dat ABP zich direct terugtrekt uit deze vervuilende industrie en werk maakt van klimaatbeleid. De milieuorganisatie heeft overleg gevoerd met ABP en APG, maar ABP wil de beleggingen in teerzandolie niet van de hand doen. Dat ABP niet langer belegt in een aantal maatschappelijk omstreden sectoren zoals tabak en kernwapens en tegelijkertijd blijvend in teerzandolie vindt Greenpeace onbegrijpelijk.

Teerzanden zijn zanderige gronden, doordrenkt met dikke, kleverige aardolie. In Alberta, Canada, ligt ‘s werelds grootste open mijn waar deze teerzanden worden afgegraven. Om de productie en export van teerzandolie op te schroeven wordt in Canada en de VS gewerkt aan drie nieuwe pijpleidingen. Het is een duur, energieverslindend en verwoestend proces om deze olie te winnen en er bruikbare brandstof van te maken.

Pensioenbeleggers ABP en Aegon investeren samen meer dan 1 miljard euro in vervuilende teerzandbedrijven. Ook verzekeraar NN Groep en pensioenfonds PFZW doen investeringen in deze sector. De investeerders kopen aandelen van bedrijven die nieuwe pijpleidingen voor teerzandolie bouwen en verder zouden ze leningen hebben verstrekt aan deze ondernemingen, aldus Greenpeace.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties