De kerncentrale van Saint Alban bij Lyon, Frankrijk

De aanhoudende extreme hitte in Europa is er de oorzaak van dat kerncentrales tijdelijk worden stilgelegd of overschakelen naar een lager vermogen. De temperatuur van het koelwater is te hoog.

Het benodigde binnen gepompte water waarmee de reactoren worden gekoeld en vervolgens weer naar buiten wordt geloosd, is afkomstig uit rivieren en de zee. Daarmee gaat het momenteel mis. Vanwege de langdurige hitte is de temperatuur van het buitenwater her en der opgelopen tot 24 graden en hoger. De doorsnee milieuactivist zal het als een voordeel beschouwen. Door het stilleggen of op lager vermogen laten draaien van kerncentrales wordt in elk geval tijdelijk minder hoog radioactief afval geproduceerd.

De kerncentrale Saint Alban bij Lyon is vrijdag vanwege de watertemperatuur van de Rhône stilgelegd terwijl het vermogen van de kerncentrale Fessenheim drastisch is verminderd. Fessenheim is omstreden omdat deze, samen met twee andere kerncentrales in Frankrijk, sterk verouderd is en vanwege de veiligheidsrisico’s ontmanteld dient te worden. Gevalletje Doel en Tihange in België zogezegd. Energieproducent EDF echter wil Fessenheim tot eind 2019 laten doordraaien.

Ook de nieuwe nog niet draaiende kerncentrale in het Franse Flamanville heeft weer eens te maken met forse tegenslag, al lijkt de oorzaak hier van technische aard. Na inspectie is gebleken dat de kwaliteit van een deel van de lasnaden van het secundaire koelcircuit niet voldoet. Het betekent dat de start van de energieopwekking een jaar wordt vertraagd en dat er sprake is van 400 miljoen euro extra kosten.

Zelfs Scandinavië gaat gebukt onder te hoge temperaturen. De Finse kerncentrale Loviisa, bestaande uit twee reactoren met een gezamenlijke capaciteit van 1 gigawatt, moest woensdag het vermogen met 170 megawatt verminderen aangezien het zeewater dat wordt gebruikt om de reactoren te koelen met 24 graden te warm is. Volgens de Zweedse toezichthouder voor kernenergie, SSM, is de elektriciteitsproductie van de kerncentrale in Forsmark ook verminderd als gevolg van koelproblemen.

In Zwitserland is het vermogen van de kerncentrale Mühleberg met ruim 10 procent verminderd. Verschillende kernreactoren aan de Rijn in Zuid-Duitsland kunnen dankzij een uitzonderingsmaatregel in bedrijf blijven. Die maatregel, afgegeven door het Energie- und Umweltministerium van de deelstaat Baden-Württemberg, is noodzakelijk nu de temperatuur van het Rijnwater gestegen is tot boven de toegestane 28 graden.

UPDATE 04-08-18:

De kerncentrale Borssele is zaterdagmiddag automatisch uit bedrijf gehaald na een ‘elektronische storing’, meldt de Zeeuwse elektriciteitsproducent EPZ. De oorzaak van de storing wordt onderzocht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties