De provincie Gelderland en de Oostenrijkse wapenfabrikant Glock sponsoren gezamenlijk paardensportevenementen. Dat moet ophouden, vinden Gelderse oppositiepartijen.

Gelderland sponsort sinds enkele jaren topsportevenementen. De afgelopen jaren ging er twee miljoen euro naar de hippische sport. Het NK dressuur in Ermelo kreeg jaarlijks tussen de 38.000 en 75.000 euro, Outdoor Gelderland tussen de 20.000 en 120.000 euro. Maar de Oostenrijkse wapenfabrikant Glock is medesponsor van het NK Dressuur en steunde tot vorig jaar ook Outdoor Gelderland. En daar wringt nu de paardrijschoen.

Binnen de Provinciale Staten roept de financiële inbreng van Glock vragen op. SP, GL en SGP willen dat de provincie zich helemaal niet met een wapenfabrikant inlaat. SGP’er Klaas Ruitenberg in De Gelderlander: „Als overheid moet je ver van de associatie met Glock wegblijven. Het is geen taak van de overheid om deze evenementen te sponsoren. Hier zie je hoe de provincie zich in een lastig parket brengt.”

Gedeputeerde Staten van Gelderland, het dagelijks bestuur van de provincie, heeft zich enkele malen gebogen over de vraag of het wel wenselijk is dat haar reclameborden naast die van een wapenfabrikant staan. Ook liet de provincie onderzoek doen naar Glock. Zo werd bekeken of het bedrijf in verband kon worden gebracht met criminele geldstromen en of er strafrechtelijke veroordelingen zijn geweest. Gedeputeerde Jan Markink (VVD) zegt dat het onderzoek „geen problemen” aan het licht bracht.

De vraag is of dat klopt. In 2014 publiceerde het Financieele Dagblad een artikel waarin Helga Glock, de ex-vrouw van Gaston Glock, beweert dat de wapenmagnaat een aantal Nederlandse succesvolle spring- en dressuurpaarden financiert met gestolen geld. hij ging begin 2012 in zee met Nederlandse topruiters als Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Gerco Schröder en toptrainer Nicole Werner. Daarnaast liet Glock in het Gelderse Oosterbeek een gigantisch hippisch complex bouwen.

Helga Glock beweert verder dat haar ex achter haar rug om honderden miljoenen euro’s uit het bedrijf zou hebben weggesluisd. Met dat geld kocht Kathrin Glock, de huidige echtgenote van Gaston, dure spring- en dressuurpaarden. Zij huurde Nederlanders in om de paarden te trainen en te berijden. De wapens van Glock zijn wereldwijd bekend. In 1983 leverde de firma Glock 9 mm-pistolen aan het Oostenrijkse leger en in de jaren daarop aan andere Europese legers. Het Nederlandse leger schafte in 1987 het wapen aan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ger de Böck
5 jaren geleden

Beste mensen?

Ja, het vraagteken plaats ik niet voor niets. Hoe moeten we deze mensen? anders noemen. Wat ik wel weet is dat deze mensen niet echt goed kunnen of willen nadenken. Hoe kan je met goed fatsoen hier over spreken met je familie, vrienden en kennissen? Als we ooit een betere wereld willen hebben voor ieder, dan zal je het toch niet verkrijgen door de wapenindustrie te sponsoren. Binnen de Provinciale Staten en vanuit de regering zou dit altijd vragen op moeten roepen, en ver van dit gedrag weg moeten blijven. Het is geen taak van ons om deze evenementen te sponsoren. Het is nooit wenselijk zaken te doen met een wapenfabrikanten. Wapens veroorzaken criminele geldstromen met regiems die het niet zo nauw nemen met de rechten van de mens. Vroeg of laat keert het zogenaamde voordeel in een nadeel, en slaan ze met de toen geleverde wapens terug. Heel vriendelijk bedankt.