Drijvende lampionnen met brandende kaarsen in de rivier Ota in Hiroshima

Tienduizenden mensen hebben maandag in Japan de nucleaire aanval op Hiroshima herdacht. Ook elders werd stil gestaan bij de massamoord van 73 jaar geleden uitgevoerd door de Amerikanen.

Aan de jaarlijkse ceremonie in Hiroshima namen 50.000 Japanners deel, onder wie vertegenwoordigers van 85 landen. Op 6 augustus 1945 liet de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay een atoombom vallen op Hiroshima. Drie dagen later viel een tweede atoombom op de havenstad Nagasaki. Als gevolg hiervan kwamen honderdduizenden mensen om, een vergeldingsactie voor de Slag van Okinama in 1945 en indirect de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941.

Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima hekelde maandagochtend tijdens de ceremonie het feit dat kernwapens worden gebruikt als afschrikmiddel om „de internationale orde te handhaven door rivaliserende landen angst aan te jagen.” Hij noemde die praktijk „inherent instabiel en extreem gevaarlijk.” De aanwezigen namen een minuut stilte in acht op het tijdstip waarop 73 jaar geleden de bom viel. Ook het verkeer viel stil.

Matsui had verder kritiek op de houding van de Japanse overheid die weigert het VN-verdrag te ondertekenen om te komen tot een wereldwijd verbod op kernwapens. Op 7 juli 2017 stemden 122 landen voor het verdrag. De overeenkomst verbiedt landen om kernwapens te ontwikkelen, testen, fabriceren, bezitten, op te slaan, te verplaatsen, te gebruiken of met het gebruik ervan te dreigen of de plaatsing van kernwapens op het grondgebied toe te staan.

Enschede voor Vrede herdacht maandag de Japanse slachtoffers met een symbolische die-in op de Oude Markt van de Overijsselse stad. De opkomst voor de herdenking in het Belgische Gent was indrukwekkender. Zondagavond lieten honderden vredesactivisten lampionnen te water voor de slachtoffers en riepen op tot een wereldwijd totaal verbod op kernwapens. Ook in de Belgische steden Bergen en Leuven vonden herdenkingsbijeenkomsten plaats.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties