De Amerikaanse thriller Under the Silver Lake is ambitieus, tegendraads en onvoorspelbaar. Met zijn mysterieuze in Los Angeles gesitueerde detectiveverhaal laat David Robert Mitchell zien dat hij een groot filmmaker is.

Under the Silver Lake handelt over de 33-jarige stuurloze, werkloze en morsige Sam (Andrew Garfield) die zich hoofdzakelijk bezig houdt met het bespieden van zijn buurvrouwen. Dat hij binnen vijf dagen op straat dreigt te worden gezet wegens huurschuld, deert hem niet. Als Sam bij zijn glamoureuze buurvrouw Sarah (Riley Keough) een genoeglijk eerste avondje beleeft, valt hij als een blok voor haar. De volgende dag is Sarah verdwenen.

Zijn zoektocht naar de vrouw beslaat een belangrijk deel van de tweeënhalf uur durende film. Sam maakt een labyrintische tocht door een verborgen Hollywood. Hij ontmoet een raadselachtige striptekenaar en een componist die beweert alle belangrijke popsongs van de afgelopen vijftig jaar geschreven te hebben. Voorts speurt Sam naar verborgen boodschappen op dozen ontbijtgranen en in videogames. Ook belandt hij op vreemde feesten die doen denken aan de beklemmende festiviteiten in Eyes Wide Shut (1999) van Stanley Kubrick.

Under the Silver Lake bruist van de paranoia met complottheorieën, subliminale boodschappen en verborgen codes. „We hunkeren naar mysterie omdat het er niet meer is”, beweert een vriend van Sam. Het duistere Hollywood is natuurlijk een ideale biotoop voor een verhaal waar de logica soms ver te zoeken is. Dat geeft niet omdat er genoeg kleurrijke personages en bizarre momenten te genieten zijn. De dreiging in het oude deel van Hollywood, waar de film zich afspeelt, is raak getroffen. Nochtans is de film dromerig, en net niet landerig.

De climax overtuigt niet helemaal. Niettemin is de 44-jarige David Robert Mitchell nu al uitgegroeid tot een van de grootste Amerikaanse filmmakers. Evenals zijn vorige The Myth of the American Sleepover (2010) en zijn succesvolle horrorfilm It Follows (2014) is Under the Silver Lake hypnotiserend en surrealistisch. Niet voor niets valt de naam David Lynch regelmatig in relatie tot deze film.

Bovendien ontpopt hoofdpersoon Sam zich tot een morsige detective in de onvergetelijke traditie van de speurders in The Long Goodbye (1973) van Robert Altman en Inherent Vice. (2014) van Paul Thomas Anderson. Andrew Garfield zet als de stuurloze en de enigszins onsympathieke Sam en passant een dijk van een rol neer.

Ulrik van Tongeren

Under the Silver Lake (2018, The Searchers), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties