De VN waarschuwt voor een nieuwe oorlog tussen Israël en Gaza. Afgelopen nacht vonden luchtaanvallen plaats tussen het Israëlische leger en Palestijnse gewapende groepen.

Afgelopen nacht werden er vanuit Gaza tientallen projectielen afgevuurd op naburige Israëlische woonwijken. De meeste zouden zijn onderschept met het raketafweersysteem. Het zou een vergeldingsactie zijn vanwege het feit dat Israëlische militairen dinsdag twee Hamas-strijders zouden hebben gedood. Het Israëlische leger reageerde met luchtaanvallen op 140 Palestijnse doelen. Daarbij zouden volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid drie doden zijn gevallen.

Het nieuwe geweld komt er net nu Egypte en de Verenigde Naties (VN) over een staakt-het-vuren onderhandelen tussen Hamas, dat Gaza controleert, en Israël. VN-gezant voor het Midden-Oosten, Mladenov, zegt erg verontrust te zijn over het geweld. „Onze gezamenlijke inspanningen hebben voorlopig belet dat de situatie op de spits wordt gedreven. Als de huidige toestand niet onmiddellijk wordt beteugeld, kan de situatie snel verslechteren, met verwoestende gevolgen voor alle mensen”, aldus de VN-gezant.

Mochten de onderhandelingen daadwerkelijk leiden tot een overeenkomst tussen Israël en Hamas dan treden er twee fases in. De eerste houdt in dat er een substantiële verlichting komt van de blokkade van de Gazastrook. De grensovergang bij Kerem Shalom voor goederen zou vaker opengaan en meer goederen doorlaten, het aantal zeemijlen dat Gazaanse vissers uit de kust mogen vissen wordt verhoogd. Ook zou er meer ruimte komen voor humanitaire projecten door internationale donors, meldt de NRC.

Pas in een tweede fase zou gesproken worden over de teruggave van Israëlische soldaten en burgers die Hamas gevangen houdt. Israël zou dan toestemming verlenen voor grote infrastructurele projecten, onder meer een vliegveld voor Gaza op Egyptisch grondgebied. Afgelopen weekend oefenden familieleden van gevangen Israëliërs druk uit op de regering om geen overeenkomst te sluiten zonder afspraak over de gevangenen. Een andere complicatie is dat de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Mahmoud Abbas zich gepasseerd voelt.

De laatste maanden is het geweld aan het afscheidingshek tussen Gaza en Israël toegenomen. Bij wekelijkse protesten bij het hek zijn sinds maart meer dan 220 Palestijnse manifestanten gedood door het Israëlische leger. De Palestijnen eisen een einde van de jarenlange blokkade van Gaza door Israël. Daarnaast betogen ze voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties