De politie heeft maandagochtend in de Brusselse deelgemeente Haren een terrein ontruimd waar een megagevangenis wordt gebouwd. De bezetters willen onder meer het groen behouden.

Begin deze maand hadden de bezetters aangekondigd zich met een menselijke keten te zullen verdedigen tegen de ontruiming. Maar toen de politie rond 6 uur vanochtend arriveerde, troffen ze slechts vier actievoerders aan in het huttenkamp. De bezetters werden van het terrein verwijderd waarna de hutten in brand werden gestoken. Eind augustus wordt een begin gemaakt met de bouw van een megagevangenis.

De bezetters van het terrein aan de Keelbeekweg in Haren zijn verbolgen over de ontruiming. Ze hebben een procedure lopen tegen het uitzettingsbevel dat maandagmiddag in de rechtbank van Brussel behandeld zou worden, maar zowel de deurwaarder als de politie hadden daar geen oren naar. Bovendien lopen er vier procedures bij de Raad van State tegen het gevangenisproject, waaronder een schorsingsprocedure waarvan minister Jambon van Binnenlandse Zaken de uitspraak wilde afwachten, aldus de bezetters.

Sinds het nieuws over de komst van de gevangenis in Haren bekend werd gemaakt in 2013, rees er divers protest tegen de bouwplannen. Militante activisten voerden radicale acties, waarop huiszoekingen volgden. Actievoerders bezetten het terrein in 2015 om het groengebied te behouden. Er werden meermaals aardappels gepoot omdat de bestemming landbouw- en natuurgebied is. September 2015 werd de ‘Keelbeeksite’ voor de eerste keer ontruimd, ten onrechte, zo oordeelde de rechter naderhand. In 2017 volgde een tweede ontruiming.

De megagevangenis zal bestaan uit een gebouwencomplex dat 15 hectare beslaat en biedt plaats aan 1.190 gedetineerden. Het complex vervangt de verouderde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael en bestaat uit twee afdelingen voor mannelijke gedetineerden in voorlopige hechtenis, een afdeling voor mannelijke veroordeelde gedetineerden, een gesloten afdeling voor vrouwelijke gedetineerden, een open afdeling voor vrouwelijke gedetineerden, een observatiecentrum en een psychiatrische en medische afdeling.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties