Ruim 80 procent van de 4,6 miljoen Europeanen die de afgelopen zomer deelnamen aan een online EU-enquête wil af van de overgang zomer-/wintertijd. De meesten willen een permanente zomertijd.

Dat schrijft de Duitse krant Westfalenpost woensdag op basis van een uitgelekt rapport van de Europese Commissie. De enquête was een initiatief van het Europees Parlement. Dat stemde begin dit jaar nog tegen afschaffing van de zomer- en wintertijd, maar wilde wel een grondig onderzoek. De Europese Commissie voert dat onderzoek nu uit.

Volgens Westfalenpost en het Duitse persbureau DPA hebben in totaal 4,6 miljoen Europeanen, waaronder meer dan drie miljoen Duitsers, deelgenomen aan het online-onderzoek. Van de ruim 80 procent die af wil van de wijzerwisseling is een ruime meerderheid voorstander van een permanente zomertijd. Na beëindiging van de openbare raadpleging half augustus maakte de Europese Commissie enkel het aantal deelnemers bekend. De uitkomst zou intern worden besproken.

De uitslag van de enquête betekent niet automatisch dat er een (spoedig) einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de wijzers van de klok. De Commissie benadrukt dat de enquête geen referendum is. Er volgen nog meer onderzoeken voordat er eventueel een voorstel komt van de Europese Commissie. Aan de hand daarvan moeten de EU-landen en het Europees Parlement er ook nog mee instemmen.

Met invoering van de zomertijd in het voorjaar van 1977 werden de wijzers van de klok een uur vooruit gezet om in het najaar weer een uur terug te schakelen naar de wintertijd. De maatregel zou energie besparen en de mensen ‘s avonds ook meer vrije tijd in de buitenlucht opleveren. In de jaren ’70 en ’80 maakten diverse Europese landen afspraken om de klok gelijk te laten lopen. Momenteel houden alle EU-lidstaten zich aan dezelfde zomertijd.

Dat er met het verzetten van de klok energie wordt bespaard is een achterhaald argument. ‘Er zijn onderzoeken die een (kleine) energiebesparing laten zien, maar een toename van energieverbruik is ook wel aangetoond’, schrijft de NRC. ‘Bovendien is het menselijk energieverbruik de laatste decennia sterk veranderd. Lampen zijn energiezuiniger geworden, we rijden meer auto, hebben meer apparaten.’

In het voorjaar van 2017 overhandigde de actiegroep Stop de Zomertijd namens meer dan 29.000 Nederlanders een dringende oproep aan Europarlementariër Schreijer-Pierik (CDA) om er binnen de EU op aan te dringen de wintertijd, eeuwenlang de standaardtijd, weer in ere te herstellen. Als voornaamste bezwaar tegen de zomer-/wintertijd noemt de actiegroep de verstoring van het bioritme.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lezer
5 jaren geleden

Artikel klopt niet. 80% wil af van verzetten van tijd (dus niet permanente zomertijd). Stop met verspreiden van nepnieuws!!!

Sanne
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lezer

Gerenommeerd Duits persbureau DPA bericht n.a.v. artikel van Westfalenpost, die de gegevens van het onderzoek in handen zegt te hebben, als volgt:

“Of those who favoured ending the practice, most preferred switching clocks over to continuous summertime, which runs two hours ahead of Greenwich Mean Time in most of Europe, the newspaper said. During the winter months, clocks across the European Union move back by an hour.”

In Westfalenpost bevestigt een commissielid van de EU dit.

Waar baseert u uw mening op?

Nomen Nescio
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lezer

Nou, nou, om het dan maar gelijk als nepnieuws te bestempelen gaat wel wat ver hoor. Ooit gehoord van ‘operation mockingbird’? Laten we het dan nog eens over nepnieuws (fakenews) hebben en vooral ook waar de term vandaan komt of wie het heeft bedacht. In dezelfde trant ligt ook die term ‘conspiracy theorist’.

Nico55
5 jaren geleden

Zomertijd moet gewoon blijven lekker vroeg ligt.

Cees
5 jaren geleden
Antwoord aan  Nico55

Ja, ‘s winters lekker laat LICHT.

Berta
5 jaren geleden

Ook Juncker spreekt zich inmiddels uit voor een permanente zomertijd.

https://nos.nl/artikel/2248285-juncker-klok-niet-meer-verzetten-in-europa-altijd-zomertijd.html