Op last van de lokale autoriteiten is een tijdelijk geplaatst standbeeld van Erdogan verwijderd uit het centrum van Wiesbaden. De provocerende kunstinstallatie leidde tot onrust.

Maandagavond werd op een centraal plein in Wiesbaden een vier meter hoog goudkleurig beeld van de Erdogan geplaatst. Het beeld maakt onderdeel uit van de kunstmanifestatie Wiesbaden Biënnale dat dit jaar als motto Bad News heeft. Dinsdagochtend waren de eerste reacties op deze provocatie reeds zichtbaar. Het beeld bleek beklad, onder meer met de tekst ‘Fuck You’ op de borst.

Dinsdagavond ontstonden heftige discussies bij het beeld tussen voor- en tegenstanders van de Turkse dictator. Een politiewoordvoerder sprak echter van een ‘licht agressieve stemming’ maar er zou geen sprake zijn geweest van fysiek geweld was. De Wiesbadener Kurier daarentegen citeerde een afdelingschef van de politie die zei dat er wel degelijk sprake was van schermutselingen waarbij messen te zien waren.

Ook het stadsbestuur was onaangenaam verrast. In de aanloop naar de biënnale gaf ze de goedkeuring voor een ‘op een mens gelijkend standbeeld’ maar het was vooraf niet duidelijk dat het om beeld van de zeer omstreden Erdogan zou gaan. Desondanks greep het bestuur na alle commotie niet in. Toen duidelijk werd dat Koerdische organisaties hadden opgeroepen naar Wiesbaden te komen om te protesteren tegen de kunstuiting, is het beeld woensdagavond alsnog door de brandweer verwijderd.

De intendant van het staatstheater van Wiesbaden, Uwe Eric Laufenberg, besefte vooraf dat het beeld tot ophef zou leiden. Hij verdedigt de kunstinstallatie die hij beschouwt als een statement voor de vrije meningsuiting die in Turkije niet langer getolereerd wordt onder het dictatoriale bewind van Erdogan. Hij stelt dat niet het beeld nieuwe emoties losmaakt, want die leven immers al onder de mensen in Duitsland als het om de mensenrechten in Turkije gaat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lekkerbek
5 jaren geleden

Is eigenlijk heel gewoon. Dit verschijnsel zie je vaker bij dictators.