De prent die Meijerink op zijn Twitteraccount heeft staan.

 

De man die in de aanloop van het traditionele kinderfeest via Facebook opriep Sinterklaas tijdens diens intocht in Dokkum te vermoorden, heeft een boete van 300 euro opgelegd gekregen.

De 37-jarige Michael van Zeijl uit Utrecht is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 300 euro voor opruiing. Eind oktober 2017 plaatste hij op zijn Facebookpagina een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas. ‘We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten.’ [sic]

Nog diezelfde dag werd de oproep door Facebook verwijderd. Op 27 oktober verspreidde hij dezelfde oproep via Twitter waar het nu nog steeds op staat. Zijn maat, Rogier Meijerink, verspreidde overigens op 3 december 2017 via Twitter een afbeelding van Sinterklaas met een schietschijf op het voorhoofd en een beloning van 15.000 euro. Meijerink, die de prent heeft gebaseerd op een actieposter uit 1985 waarmee opgeroepen werd Paus Johannes II te vermoorden tijdens diens bezoek aan Utrecht, is niet vervolgd.

Volgens de politierechter lag het voor de hand dat de tekst die Van Zeijl heeft gepubliceerd verder verspreid zou worden. De advocaat van de verdachte, Tosca Urbanus, had gevraagd om het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren vanwege meerdere vormfouten. De politierechter deelt de mening dat er vormfouten zijn gemaakt maar die leiden niet tot niet-ontvankelijkheid, maar tot strafvermindering. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 120 uur tegen Van Zeijl geëist.

Een van de vormfouten waar de politierechter op doelde, is het feit dat Van Zeijl rond de intocht van de Sint in Dokkum vier dagen preventief in hechtenis werd geplaatst. Op zijn Facebookpagina reageert Van Zeijl dat hij niet verrast is over de uitspraak. ‘Deze was namelijk geheel naar verwachting en vrijspraak zou mij verbaasd hebben’, schrijft hij. Wel is hij verbolgen over het feit dat hem tijdens de strafzaak het laatste woord werd ontnomen, maar dat werd eerder op de dag door de rechter ontkend.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
5 jaren geleden

D66 rechter zeker. Je zou toch op zijn minst TBS met dwangverpleging verwachten.