De PvdA in het Limburgs Parlement vindt dat Natuurmonumenten direct moet stoppen met het volstorten van de zwemplas in de ENCI-groeve in Maastricht met kalksteen.

Volgens Statenlid Berghorst (PvdA) moeten eerst het Limburgs Parlement en de gemeenteraad van Maastricht daarover een besluit nemen. De actie van Natuurmonumenten is volgens Berghorst in strijd met de afspraken uit het oorspronkelijke Plan van Transformatie voor de ENCI-groeve uit 2009 en dus illegaal. Daarin is sprake van een zwemplas van enkele meters diep die gratis toegankelijk is voor het publiek.

Vorig jaar zomer werd het ‘natuurbad’ opengesteld. De belangstelling was zo massaal dat het na drie maanden al weer werd gesloten. De veiligheid zou niet gegarandeerd kunnen worden en er zou sprake zijn van overlast. Eigenaar Natuurmonumenten heeft nu besloten het bad dicht te gooien met kalksteen. Er blijft dan een ondiepe plas over van 30 tot 40 centimeter voor gezinnen met kleine kinderen. Ook zou er entree moeten worden betaald.

Berghorst vindt de gang van zaken onverteerbaar. Ze wil daarom dat Natuurmonumenten een halt wordt toegeroepen en dat eerst de politiek aan zet is. Vorige week vroeg de voltallige oppositie in de Maastrichtse gemeenteraad al een debat aan over de kwestie. Zij delen de kritiek van Berghorst. In verband met het storten van een kalksteenmengsel is de ENCI-groeve, een populair wandelgebied, gedurende de maand september op woensdagen gesloten.

De groeve, gesitueerd nabij Maastricht, is ontstaan door de winning van kalksteen voor de cementindustrie. De mergelwinning is dit jaar definitief stopgezet. In het Plan van Transformatie ENCI-gebied hebben ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend afspraken vastgelegd omtrent de bestemming en inrichting van de kalksteengroeve, de overgangszone, het huidige en toekomstige bedrijventerrein en de kade.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties