Maar liefst 15.000 Rotterdammers hebben een petitie getekend om hun stad tot hoofdstad van Nederland voor te dragen. Er zijn nog 25.000 ondertekenaars nodig.

Op internet kan sinds zondag 26 augustus een petitie getekend worden om Rotterdam de nieuwe hoofdstad van Nederland te maken. Inmiddels hebben 15.000 inwoners hun naam aan het initiatief verbonden. Ondernemer Rob Lagendijk heeft tot eind september de tijd nog een 25.000 ondertekenaars voor zijn voorstel te winnen zodat het benodigde aantal van 40.000 namen wordt bereikt.

Vervolgens is het aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven in Den Haag om te bepalen of het voorstel aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. Dit is geen grap hè, al zal Lagendijk er persoonlijk een aardig slaatje uit weten te slaan. Volgens de ondernemer is Amsterdam een stad van het verleden en Rotterdam de stad van de toekomst. En er is geen wet waarin staat dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland moet zijn.

‘Rotterdam is modern, innovatief en heeft de grootste haven van Europa. Rotterdam heeft de ruimte om verder te groeien en Rotterdam wordt in de internationale pers aangeprezen als beste stad van Europa’, is te lezen op de website waarop de petitie kan worden getekend. Als voorwaarde om hoofdstad te kunnen worden, dient er wel een koninklijk paleis te staan. Volgens Lagendijk kan bovenin appartementencomplex De Rotterdam een penthouse voor de koning worden gecreëerd.

Maar ja, 010 heeft verder geen grachten, noch koloniale panden, historische musea en voetballen kunnen ze ook al niet. Nog afgezien daarvan, ook in Den Haag zijn ze uit hun zomerslaap wakker geschud. Volgens Arjen Dubbelaar, fractievoorzitter van Groep de Mos, heeft 070 eerder recht om hoofdstad te worden. ‘Het is de residentie van het Koninklijk Huis, de overheid, het parlement, nationale en internationale gerechtshoven en bijna alle ambassades en ministeries’, aldus Dubbelaar.

Normaliter zijn in de hoofdstad de regering en het staatshoofd gevestigd. Nederland vormt hierop een van de weinige uitzonderingen. In de begintijd van het Koninkrijk Holland (1806–1810) was Den Haag de hoofdstad. In de korte periode dat Amsterdam regeringscentrum geweest is, van 1808 tot 1810, heeft koning Lodewijk Napoleon zijn intrek genomen in het Paleis op de Dam. In deze periode is Amsterdam tot hoofdstad gemaakt, Den Haag wordt hofstad genoemd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties