Diverse dierenwelzijnsorganisaties eisen onmiddellijke sluiting van het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Dit naar aanleiding van schokkende undercoverbeelden van binnenuit.

De Britse organisatie Animal Defenders International (ADI) heeft undercoverbeelden naar buiten gebracht die zijn gemaakt in het primatenonderzoekscentrum BPRC in Rijswijk. De undercovermedewerker filmde hoe apen, ondanks een verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van een nummer op de borst. Dieren die bijkomen uit hun verdoving zijn gedesoriënteerd en worden alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden.

Apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien. Op de beelden is te zien hoe een aap met een gapende hoofdwond niet wordt behandeld. De medewerker reageert laconiek op de hoofdwond. Verder zie je een dansende en zingende medewerker tijdens het uitvoeren van een dierproef. Volgens Robert Molenaar van Animal Rights is „het besef dat er met levende wezens wordt gewerkt is ver te zoeken. We willen dan ook dat het apentestcentrum sluit.”

De organisatie Een Dier Een Vriend, die sinds 1998 campagne voert voor sluiting van het BPRC, is eveneens woest. Met name door de beelden van nogal zorgeloos overkomende medewerkers aan de tests: „Op de beelden is duidelijk te zien hoe knullig en rommelig men werkt, dat er gedanst en gezongen wordt bij dieren die experimenten ondergaan en hoe apen nog bij bewustzijn zijn en pijn hebben terwijl men bezig is met experimenten op hen. Lomp, gemeen en wreed.”

Ook de PvdD slaat alarm en dringt er middels schriftelijke Kamervragen bij minister Van Engelshoven op aan haast te maken met sluiting van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) en het dichtdraaien van de subsidiekraan. Eerder dit jaar liet het kabinet weten dat dierproeven op apen moeten worden beëindigd. Als eerste stap heeft Van Engelshoven (D66) het BPRC laten weten het aantal dierproeven met 40 procent te doen verminderen.

Het BPRC (Biomedical Primate Research Centre) is het grootste primatenonderzoekscentrum in Europa. Het doet biomedisch en pre-klinisch onderzoek naar ziektes die de menselijke gezondheid bedreigen. Het BPRC wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Verdere inkomsten worden verkregen door financiering van onderzoeksvoorstellen door internationale overheidsinstanties en liefdadigheidsinstellingen.

Op vrijdag 14 september protesteert Een Dier Een Vriend weer voor de poort van het BPRC in Rijswijk.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lisa
5 jaren geleden

Beste onderzoekers,

Ik begrijp het belang van de onderzoeken die jullie doen. Wat ik niet begrijp is dat er zulke onhumane situaties moeten plaatsvinden om deze onderzoeken mogelijk te maken. Hoe kan het enerzijds dat jullie levensreddend werk verrichten, zo gericht op het belang van leven en anderzijds dat er leven zo voor moet lijden? Hoe verantwoorden jullie dit ethisch voor je jezelf? Hoe gaan jullie ‘s avonds slapen, hoe staan jullie ‘s ochtends op? Met in jullie achterhoofd dat door jullie toedoen er dieren zijn die zo’n kwalitatief vreselijk leven leiden met pijn en stress? Hoe verantwoorden jullie dit voor jezelf? Terwijl jullie in bezit zijn van zoveel kennis en vaardigheden, waarom kiezen jullie deze weg? Waarom vechten jullie niet voor al het leven, in plaats van alleen die van ons?

Marie-Jose Postelmans
5 jaren geleden

Mijns inziens bestaan er al lang mogelijkheden om op andere manieren testen te doen en zijn proefdieren geheel overbodig!!

SLUITEN die tent!!!