Tientallen jongeren hebben vrijdag voor korte tijd de bouwplaats van een geplande Google Campus in Kreuzberg bezet. Ze verzetten zich onder meer tegen de torenhoge huurprijzen.

De actievoerders betraden vrijdagmiddag rond 15 uur de begane grond van de bouwplaats van de Google Campus, een voormalig elektriciteitsverdeelcentrum in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Korte tijd later arriveerde de ME die op gewelddadige wijze een einde maakte aan de bezetting. Er zou pepperspray zijn ingezet, één bezetter raakte gewond terwijl zes anderen werden aangehouden.

In een verklaring stellen de bezetters zich te verzetten tegen de torenhoge huurprijzen en dat het gebouw benut dient te worden voor iets beters: ‘De Google Campus krijgt een magneetfunctie voor irritante jonge ondernemers met IT-sweatshops (start-ups) met als doel nieuwe ideeën te leveren aan de bedrijfsactiviteiten van Google. Technologiebedrijven drijven de huren in de wijk steeds hoger op.’

Hoewel de actievoerders weliswaar beamen dat Google op ‘agressieve wijze’ megadata verzamelt van burgers, als ware het ‘Big Brother met een vriendelijk gezicht’, is dat niet van doorslaggevend belang geweest om over te gaan tot de bezetting. ‘We zouden ook elk ander commercieel bedrijf dat zich op deze locatie wil vestigen, dwarsbomen.’

De actievoerders zijn bevreesd dat Berlijn ten gevolge van gentrificatie net zo onleefbaar wordt als San Francisco in de VS. De locatie van de Google Campus zou in hun ogen juist een alternatieve invulling moeten krijgen. ‘Het zou een basis kunnen zijn voor de vele initiatieven die momenteel worstelen met stijgende huren en gedwongen verhuizingen, een campus van subversie.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties