Het Amerikaanse leger heeft een Nederlandse activist een schadevergoeding toegekend die vorig jaar mishandeld werd door een Amerikaanse militair.

Het incident vond plaats september vorig jaar plaats op een pad in de Schinveldse Bossen. Nico Trommelen van Stop Awacs, een actiegroep die zich al 35 jaar verzet tegen de geluidsoverlast van laagvliegende NAVO-radartoestellen (AWACS), bracht samen met zijn collega Jacques Fijnaut, een journalist van de NRC en fotograaf Chris Keulen een bezoek aan een uitkijkpost van milieugroepering GroenFront!

Tijdens de rondgang ontstond er een woordenwisseling met een Amerikaanse militair die in de buurt woont. De militair stompte Trommelen vervolgens in het gezicht en slingerde hem op de auto van verslaggever Van der Steen. Trommelen heeft vorige maand 1.749 euro toegekend gekregen: 999 euro voor zijn bril die bij de vechtpartij kapot ging, en 750 euro voor persoonlijk letsel. Dat blijkt uit een brief van het Amerikaanse leger aan Trommelen die in handen is van de NRC.

Trommelen zegt dat hij „tot zijn stomme verbazing” vorige maand het bericht kreeg uit de VS omdat er tot nu toe niets was gebeurd met zijn klacht. Wel is hij blij met de vergoeding: „Al had ik maar 1 euro van ze gekregen: uit deze uitspraak blijkt dat we helemaal niets verkeerds hebben gedaan.” Het geld staat inmiddels op zijn rekening. Het bedrag is vastgesteld in samenspraak met het Nederlandse Ministerie van Oorlog Defensie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties