Het verzet tegen twee grote windmolenparken in het noorden van het land heeft ‘buitenwettelijke vormen’ aangenomen, zegt de veiligheidsdienst NCTV.

De acties tegen de komst van windmolens zijn het laatste jaar ‘geradicaliseerd’. Dat stelt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwste rapport Dreigingsbeeld terrorisme Nederland. Volgens woordvoerder Hekking van de NCTV gaat het om ‘buitenwettelijke acties’. Het rapport spreekt over bedreiging, intimidatie en vernieling. Met name de provincies Groningen en Drenthe worden genoemd.

‘Hoewel een klassieke ideologie bij het Nederlandse buitenwettelijke verzet tegen windmolens ontbreekt, is het gelet op de politieke doelen, wel degelijk als extremisme te omschrijven’, aldus het NCTV. ‘Op lokaal niveau ageren burgers op democratische wijze tegen de komst van windmolenparken, maar in vooral Drenthe (Drentse Monden) en Groningen (Windpark N33) neemt het protest in sommige gevallen buitenwettelijke vormen aan.’

De acties richten zich tegen ‘pro-windmolen bestuurders’, boeren op wiens land turbines komen, maar ook tegen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de installatie en bouw van de windmolens. Bedreiging, intimidatie en vernieling worden hierbij toegepast. Het extremistische verzet tegen windmolens is in meer Europese landen zichtbaar. In Frankrijk werden dit jaar al diverse windmolens in brand gestoken, wat leidde tot miljoenen euro’s schade.

In juli ontvingen bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van windparken in het Noorden een dreigbrief. In 2016 ging een schuur van een van de voorstanders van een windpark in vlammen op door brandstichting. Ook werd schrikdraad rond weilanden los geknipt waardoor vee wegliep. Betrokkenen suggereerden in de media een verband met het windmolendebat.

Jan Nieboer, woordvoerder van de actiegroepen Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën, verbaast zich niet over het NCTV-rapport. Het zou Nieboer niet verbazen als de bom in Drenthe barst als de windmolens komen. „Het zijn nu nog papieren uitingen, maar ik ken meerdere mensen die zeggen: ‘Als ze niet om ons willen denken, dan gaan ze eraan’. Ik heb gehoord dat er mensen zijn die al handgranaten en andere explosieven hebben gekocht”, zegt hij bij RTV Drenthe.

In de Veenkoloniën is al jaren ruzie tussen voor- en tegenstanders van de windparken. Tegenstanders zijn bang voor permanente verpesting van het landschap en geluidsoverlast die dag en nacht aanhoudt. Nieboer vreest net als de NCTV voor escalatie in de Veenkoloniën. „Burgemeester Seton van Borger-Odoorn vroeg mij om de achterban in toom te houden, maar ik heb geen Openbare Orde en Veiligheid in mijn portefeuille.”

Nieboer verwacht bij het plaatsen van windmolens extremere acties, zoals in Frankrijk. In de departementen Drôme en Ain in het zuidoosten van Frankrijk werden afgelopen maand nog windmolens in brand gestoken door activisten. „Mochten die windmolens er komen, dan heb ik al meerdere keren gehoord dat ‘de fik erin gaat’. Men accepteert het hier gewoon niet”, zegt Nieboer.

Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windmolens, heeft zich mateloos gestoord aan de NCTV die in het rapport rept over ‘windmolenterreur’ en ‘windmolen terrorisme’. ‘Hoe diep zijn we in dit land gezonken dat we een reactie vanuit de burgers die zich zeer onredelijk behandeld voelen gaan afdoen als terrorisme? […] Durf ook eens aan zelfreflectie te doen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties