De Faunabescherming roept koning Willem-Alexander op om het Kroondomein Het Loo in Apeldoorn niet langer te sluiten tijdens het jachtseizoen.

Het grootste deel van het landgoed van Kroondomein Het Loo, normaliter een open natuurgebied, gaat vanaf zaterdag tot 25 december weer dicht vanwege het jachtseizoen. Maar daadwerkelijk gejaagd wordt er niet meer. ‘Het bevreemdt veel burgers dat het Kroondomein desalniettemin elk jaar honderd dagen gesloten wordt voor het publiek’, schrijft De Faunabescherming in een open brief.

De Faunabescherming roept koning Willem-Alexander op om het Kroondomein het jaarrond open te stellen conform de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer die zich in april van dit jaar achter een motie van de PvdD schaarde. Maar minister Schouten (Natuurbeheer) zegt het voorstel niet te kunnen uitvoeren. Volgens haar ligt het beheer van het Kroondomein in handen van de koning en mag hij dat naar eigen inzicht doen.

Verder vraagt Faunabescherming de koning om amnestie voor de dieren die in het Kroondomein leven. Met name zwijnen, herten en reeën zouden onder vuur liggen in het gebied. Sinds de drijfjacht op wilde zwijnen na acties van De Faunabescherming wettelijk verboden werd in 2001, is er een intensieve lobby vanuit de jagerswereld op gang gekomen om drijf- en drukjacht opnieuw mogelijk te maken.

De Faunabescherming zal zaterdagmiddag samen met de PvdD actie voeren tegen de sluiting van het Kroondomein, en heeft de koning gevraagd aanwezig te willen zijn in het kader van een openlucht audiëntie. Kamerlid Femke Merel van Kooten zal het gesloten Kroondomein demonstratief openen en manifestanten zullen een bewerkte versie van het lied van Jan Koppestok, over de herovering van Den Briel, ten gehore brengen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties