Na Doel 3 en Tihange 3 blijken nu ook de kernreactoren Doel 4 en Tihange 2 last te hebben van betonrot. Dat meldt het FANC, de nucleaire toezichthouder in België.

De betonrot is vastgesteld in het plafond van de bunkers van de betrokken centrales. Die gebouwen huisvesten bepaalde noodsystemen en maken deel uit van het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrales. De gebouwen werden geïnspecteerd omdat hetzelfde probleem zich eerder had voorgedaan bij twee andere reactoren, Doel 3 en Tihange 3.

Doel 3 is inmiddels weer opgestart, Tihange 3 ligt nog altijd stil voor herstelwerkzaamheden. Het FANC meldt dat er momenteel analyses worden gemaakt om in te kunnen schatten welke herstelwerkzaamheden er precies zullen moeten worden uitgevoerd in de reactoren Doel 4 en Tihange 2. Beide reactoren lagen sowieso stil voor onderhoud.

Uitbater Engie Electrabel bevestigt de betonrot en zegt dat het bedrijf er al op heeft geanticipeerd. Beide reactoren zullen pas opnieuw worden opgestart als de weerstand van de betrokken gebouwen aangetoond wordt. Engie Electrabel zegt dat de planning van de heropstart voorlopig niet verandert. Tihange 2 zou eind oktober weer moeten functioneren, Doel 4 midden december.

De kerncentrales in Doel en Tihange zijn sterk verouderd en liggen al jaren onder vuur vanwege een waslijst aan gebreken en incidenten. Met name in de zuidelijke regio van Nederland en Duitsland wordt frequent geprotesteerd door milieuorganisaties en burgers die eisen dat de centrales per direct dichtgaan. Onder het mom van een dreigend tekort aan energie heeft de Belgische overheid echter besloten de levensduur van Tihange en Doel tot 2025 te verlengen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties