Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen dan verwacht, terwijl Tihange 2 aansluitend wordt stil gelegd tot begin juni. Bij stroomtekort worden gascentrales geactiveerd.

Twee kernreactoren in het Belgische Tihange, die onlangs werden stilgelegd wegens betonrot in veiligheidsbunkers, zullen maanden langer buiten dienst blijven dan aanvankelijk werd gedacht. ennelijk is de puinhoop niet te overzien. Dat meldt exploitant Engie Electrabel vrijdag. Eerder deze week werd al gemeld dat de betonrot in de bunkers met noodsystemen veel ernstiger zijn dan werd ingeschat.

Reactor Tihange 3 zal zeker tot maart 2019 niet kunnen worden gebruikt, en reactor 2 zelfs niet tot mei. Ook in Doel, vlak over de Nederlandse grens bij Bergen op Zoom, liggen drie van de vier reactoren wegens vergelijkbare problemen stil tot minstens half december. Engie geeft in een persbericht aan dat de betonproblemen verschillend zijn van gebouw tot gebouw. Van de vijf Belgische kernreactoren zijn er nu dus slechts twee – Tihange 1 en Doel 3 – in gebruik.

Indien er sprake is van een nijpend stroomtekort kan een beroep worden gedaan op de zogenoemde strategische reserve die in 2014 in het leven werd geroepen om blackouts te voorkomen. Die reservestroom wordt in de eerste plaats geleverd door gascentrales in Vilvoorde en Seraing die dan zullen worden opgestart. Maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan vast.

Minister van Energie Marghem (MR) zei donderdag dat de problemen met de kerncentrales de Belgen geld gaan kosten. Doordat de kernreactoren stilliggen, stijgt de prijs van elektriciteit op de markt omdat elders stroom ingekocht moet worden om België van elektriciteit te voorzien. Marghem beschouwt de huidige problemen met de kerncentrales daarom als een ‘mini-kernuitstap’ die de Belg duur zal komen te staan. Nee, een kernramp is goedkoper…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties