India moderniseert in snel tempo, maar van het oude klassensysteem is nog steeds sprake. Rijke en arme mensen leven zodoende ongemakkelijk naast en met elkaar. Miljoenen vrouwen vertrekken van het platteland naar de grote stad om als bediende voor een karig loontje te gaan werken. Ze slapen in een kleine kamer en moeten 24 uur per dag klaar staan voor hun werkgever.

Ratna (Tilotama Shome) is zo’n bediende. Zij is weduwe en werkt voor Ashwin (Vivek Gomber) in een moderne torenflat in Mumbai. Ashwin blies zijn aanstaande huwelijk af wegens overspel van zijn toekomstige echtgenote. Ratna moet in deze ongewone situatie haar werk aanvangen met de alleenstaande man. Ashwin is een ietwat verveelde rijkeluisjongen, met dito vrienden.

Maar hij is geen slechte baas en toont oprechte belangstelling voor haar. Ratna wil later modeontwerpster worden, Ashwin heeft de ambitie om te gaan schrijven. Beiden zijn eenzaam in een metropool met 14 miljoen zielen. Op het moment dat Ratna en Ashwin naar elkaar toe groeien, dreigen er grenzen en sociale codes overschreden te worden.

Sir is zeker geen vlammende aanklacht tegen de regide Indiase klassenmaatschappij. Het is eerder een bedaagde poging om de ongelijkheid in de samenleving in kaart te brengen. Dat doet de regisseuse in de vorm van een soort van liefdesdrama. De film leunt op het aanzienlijke acteertalent van Shome als Ratna. Ze geeft haar personage ongelofelijke diepte.

Waar de film in uitblinkt, is het tonen van het dagelijkse leven in Mumbai. Bijvoorbeeld als Ratna winkelt en op de markt uit een onnoemelijke hoeveelheid kleurige stoffen haar keuze moet maken. De film zit vol met dergelijke betoverende kleine observaties. De dagelijkse routine tussen Sir (Ashwin) en Ratna is ook plezierig om te aanschouwen, totdat de liefde toeslaat. Als toeschouwer voelt dat ongemakkelijk aan daar de afloop hiervan ongeloofwaardig is.

Regisseuse Rohena Gera bezocht afgelopen zomer het World Cinema Festival in Amsterdam. Ze nam Sir mee alsmede haar debuutfilm, de documentaire What’s Love Got to Do With it?(2013). Die film handelt over gearrangeerde huwelijken en is volgestouwd met opzienbarende en grappige interviews en getuigenissen. Het zegt meer over de huidige Indiase samenleving dan menig krantenartikel, én speelfilm.

Ulrik van Tongeren

Sir (2018, September Film), nu in het filmtheater

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties