In Brussel is dinsdag een Europees burgerinitiatief van start gegaan dat een einde moet maken aan het gebruik van kooien in de veeteelt.

Brussel liet eerder deze maand weten dat het burgerinitiatief End the Cage Age aan de voorwaarden voldoet. Als voor 11 september 2019 één miljoen handtekeningen uit minstens zeven EU-lidstaten zijn verzameld, is de Europese Commissie verplicht een besluit te nemen over het verzoek. Er zijn 120 organisaties uit 27 landen handtekeningen die campagne voeren. De snel oplopende teller staat inmiddels op ruim 8.000 ondertekenaars.

Doel is de onmenselijke behandeling van boerderijdieren die in kooien worden gehouden te beëindigen. Het gaat om kooien voor kippen, konijnen, kwartels, eenden en ganzen, maar ook zogenoemde kraamkisten voor zeugen of boxen voor kalveren. Meer dan 700 miljoen dieren worden jaarlijks in Europa opgesloten in kooien. Ze hebben geen enkele kans om zich normaal te ontwikkelen of hun natuurlijk gedrag uit te oefenen.

Het ergste zijn de konijnen eraan toe. Elk jaar worden binnen de EU door de bio-industrie 332 miljoen konijnen gefokt voor hun vlees. Bijna al deze dieren groeien op in kooien die meestal van draadgaas en kaal zijn. Ze zijn zo laag dat de dieren niet rechtop kunnen staan en er zitten vaak zoveel dieren in dat er te weinig ruimte is om op de zij te liggen. Ook zorgt de draadgazen vloer voor problemen aan de poten.

In 1999 boekte Compassion in World Farming, dat het burgerinitiatief tegen kooidieren heeft geïnitieerd, reeds een groot succes. De EU besloot tot het verbod van de kale legbatterij dat sinds begin 2012 van kracht is. Toch leven nog veel legkippen in zogenaamde ‘verrijkte kooien’. In tegenstelling tot de kale legbatterij zijn deze kooien uitgerust met enkele spaarzame voorzieningen voor het welzijn van de kippen, zoals ‘zitstokken’ en legnesten.

In de EU mogen zeugen een week voor de inseminatie en gedurende de eerste vier weken van hun zwangerschap vast gezet worden in ‘ligboxen’. Dat is een mooi woord voor kooien die zo smal zijn dat de big zich niet eens om kan draaien. Ze kan alleen maar staan of (in eigen urine en uitwerpselen) liggen. Het gebrek aan sociaal contact en aan natuurlijk gedrag veroorzaakt frustratie, apathie en vaak abnormaal gedrag, zoals bijten op de stalen stangen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hester
5 jaren geleden

tegen

Remko
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hester

Tegen het Burgerinitiatief of tegen kooidieren?

Huib Kalis
5 jaren geleden

Verschrikkelijk

Remko
5 jaren geleden
Antwoord aan  Huib Kalis

Kooidieren of het Burgerinitiatief?

Remko
5 jaren geleden

Allemaal goed en aardig, maar het draait hier enkel om de vraag of de EU commissie voor of tegen het voorstel stemt. Een soort van raadgevend referendum, we weten wat dat inhoudt hier ten lande.

Marcel
5 jaren geleden

Wat een nazi praktijken om konijnenkooien te verbieden.
Ik voel me als konijnenliefhebber diep beledigd hierdoor.

Ja mijn konijntjes zitten in een kooi. Dat is hun huis, hun veilige holletje. Ze mogen heel vaak los door de woonkamer lopen. Als ik thuis ben (en wakker) vrijwel altijd.
Al blijven ze soms gewoon zitten als het hok open is.
Ze worden bij mij enorm verwend. Maar omdat ze in een kooi zitten wordt ik dus neergezet als iemand die dieren mishandeld. Dat pik ik dus niet!
Heel kwetsend voor mij en alle andere konijnenliefhebbers die hun konijnenkinderen in een kooi houden.

Het verbieden van konijnenkooien is weer zoveelste onzin van nepdierenvrienden en dierenfascisten om alles wat leuk is te verbieden. Want het komt feitelijk neer op een verbod om konijnen als gezelschapsdier te houden. Moet ik ze dan continu los laten lopen? Dat kost me mijn inboedel, ze kunnen alleen los onder toezicht. En dat mogen ze heel vaak. Als ik naar mijn werk ben of slaap zitten ze in het hok en dat vinden ze helemaal niet erg. Ze zitten daar vaak genoeg uit vrije wil als het hok open staat.

Verder is het de doodsteek voor kleindierententoonstellingen. Leuk hoor mensen hun hobby kapot maken. Mensen die juist geven om dieren.

Laat dit soort communistische idioten a.u.b. verhuizen naar Noord-Korea.

Als het puur zou gaan om meer vierkante meter voor konijnen qua leefruimte, prima. Maar dit gaat dus over het fascistisch verbieden van konijnenkooien op zich. Dat hoort niet thuis in een vrije democratie maar in een totalitaire staat zoals Noord-Korea of Iran.

Verder vindt ik het kwetsend dat konijnen worden genoemd als veedieren. Konijnen zijn HUISDIEREN, net als honden, katten en cavia’s. Het zijn GEEN veedieren.
Ja ze worden ook gegeten. Maar dat geld ook voor honden en katten (Azië) en cavia’s (Zuid-Amerika).