Zo’n 300 deelnemers aan een congres van de European Banking Federation in Brussel zijn vanochtend geëvacueerd nadat er in de zaal zes wekkers afgingen in verdachte pakketjes.

Het voorval vond donderdagochtend rond half elf plaats in het auditorium van de Nationale Bank België aan de Warmoesberg in Brussel. Er ging eerst een beveiligingsalarm af bij het spreekgestoelte waarna verschillende luide bliepjes in de zaal hoorbaar waren die het geluid van een tikkende tijdbom nabootsten. Het bleek na onderzoek van de EOD om zes elektrische wekkers te gaan, onder meer verstopt in zakjes of onder stoelen waren geplakt.

Na het afgaan van de alarmsignalen werden de 300 aanwezigen op straat gezet. „Voorlopig weten we niet wat er aan de hand is en wie de toestelletjes heeft geplaatst”, meldt Geert Sciot van de Nationale Bank België aan een verslaggever van de VRT. Het auditorium ligt in de niet beveiligde omgeving van de Nationale Bank en is dus ook toegankelijk voor het publiek. Vanuit het auditorium kan men niet in het hoofdgebouw geraken.

„Mogelijk gaat het om een flauwe grap, maar dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De buurt is afgezet en de ordediensten zijn ter plaatse”, zegt Sciot. Op het moment van de ontruiming was de jaarlijkse conferentie gaande van de Europese bankenvereniging European Banking Federation. Op de bijeenkomst waren onder anderen de Belgische minister van Financiën Van Overtveldt en Dijsselbloem, voormalig voorzitter van de Eurogroep, aanwezig. De conferentie stond in het teken van de financiering van de economische groei.

De European Banking Federation is de vertegenwoordigende instantie van de Europese bankensector bij alle Europese en internationale instellingen. In totaal 32 nationale bankverenigingen zijn erbij aangesloten die op hun beurt 4500 banken vertegenwoordigen. De EBF treedt op als een forum waar initiatieven van de leden worden voorgesteld en besproken en is tevens gesprekspartner van de Europese instellingen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties