Volgens tegenstanders van Zwarte Piet heeft de burgemeester van Zaanstad, gastheer van de landelijke intocht op 17 november, in oriënterende gesprekken stelling genomen tegen de kindervriend.

Burgemeester Jan Hamming (PvdA) van Zaanstad heeft dinsdag twee afzonderlijke oriënterende gesprekken gevoerd met Rogier Meijerink en Michael van Zeijl. Aanleiding is de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in Zaandijk op 17 november, geregisseerd door de NPO. Meijerink en Van Zeijl zijn naar eigen zeggen tegen dit ‘racistenfeestje’, zoals ze het in een persbericht omschrijven. Door de landelijke intocht te faciliteren heeft Zaanstad ‘zich geprofileerd als de meest racistische gemeente’.

‘Het voor de hand liggende protest probeert de burgemeester nu te kanaliseren door het gesprek aan te gaan. Vanzelfsprekend gaat niemand op zo’n uitnodiging in. Je gaat niet met een racist in gesprek die met pappen en nathouden probeert zijn racistenfeestje door te drukken’, aldus de Pieten-haters. Toch zijn ze op de uitnodiging van Hamming ingegaan, kennelijk is niets menselijks hen vreemd. ‘In twee gesprekken heeft Hamming gezegd dat Zwarte Piet racisme is’, stellen Van Zeijl en Meijerink.

Of dat laatste daadwerkelijk het geval is, is onduidelijk. In een reactie tegen de lokale omroep RTV N-Holland meldt een woordvoerder van de burgemeester dat Hamming ‘zich niet herkent in het beeld dat door de actiegroepen in het persbericht wordt geschetst. Op welk beeld hij precies doelt, wordt niet duidelijk.’ Wel is het zo dat Hamming met ‘alle mogelijke demonstranten spreekt om te verkennen wat de intenties van de partijen zijn rondom de intocht.’

Volgens Van Zeijl en Meijerink heeft de burgemeester van Zaanstad niet toegezegd dat Zwarte Pieten worden uitgesloten van deelname aan het kinderfeest. Daarom is Meijerink onder de naam ‘Tradities’ een bestuursrechtelijke procedure gestart voor een verbod op Zwarte Piet. Zowel hij als Van Zeijl willen niet dat er doorgegaan wordt met het ‘besmetten van de volgende generatie met onze giftige racistische denkbeelden, doorgaan mensen te stereotyperen, ontmenselijken, onderdrukken en uitbuiten. Die shit moet kappen!’

Michael van Zeijl werd onlangs veroordeeld voor opruiing. Eind oktober 2017 plaatste hij op zijn Facebookpagina een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas. ‘We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedekt zitten.’ [sic] Rogier Meijerink kwam in de aanloop van 5 mei in het nieuws omdat hij openlijk opriep de minuut stilte te verstoren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jules Vismale
5 jaren geleden

Ik heb vroeger ooit eens het verhaal over Moriaantje gelezen in het vreselijke Duitse kinderboek van Heinrich Hoffmann uit de 19de eeuw waarin Moriaantje door drie blanke jongens werd gediscrimineerd om zijn huidskleur. Toen verscheen Sinterklaas (die was verkleed als een monnik) en waarschuwde die racistische kinderen dat Moriaantje niets kon doen aan zijn zwarte huidskleur maar ze gingen gewoon door met hem te pesten! Sinterklaas werd daarop zo kwaad dat hij de drie jongens in een enorme inktpot gooide zodat ze hierna nóg zwarter werden dan Moriaantje of Zwarte Piet!

Hitje
5 jaren geleden

Heb een klacht ingediend tegen de gemeente. Waarom met veroordeelden een gesprek aangaan? Bestuursrechterlijk hebben ze geen poot om op te staan, immers het is een traditie gesteund door heel velen. Ergerlijk zijn ook die bestuurders van scholen die toestaan dat er zogenaamde gastlessen worden gegeven bv door Afriyie, totaal geen verstand van didactiek of pedagogiek en dan mag hij los gaan over anti-semitisme of homofobie. Pure indoctrinatie en Nederland wordt opnieuw geschoffeerd met subsidie.

kanters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Hitje

We leven in Nederland , en laten onze cultuur en gebruiken niet vernietigen door enkele doorgedraaide , Zo zijn er landen waar de sharia de wet is , en daar een traditie hun cultuur , zo hebben wij de onze , niet mee eens ga lekker naar een land waar je het kan afdwingen , veel succes

Nick D
5 jaren geleden

Benieuwd wat de burgers en inwoners van Zaanstad hier van vinden? En of ze in “opstand” durven te komen voor het behoud van de traditie, of dat ze de tradities maar laten verdwijnen omdat ze bang zijn voor het predicaat “racist” van een zooitje werkeloze linkse fascisten??
Ikzelf strijd al meerdere jaren voor het behoud van zwarte Piet, en vraag jullie om hetzelfde te doen!! Sta op tegen het verraad van de Nederlandse cultuur en tradities, sta op tegen de volksverlakkende burgermeesters die onder de druk van een klein groepje Nederland-haters zwichten!!! Sta op, en strijd voor je cultuur en tradities!!

M.keune
5 jaren geleden

Ben het helemaal eens met de reacties, waarom in gesprek gaan met 2 doorgedraaide activisten.
Steun ten alle tijde zwarte piet, en ik zal me er nooit en te nimmer een racist door voelen.

Pieterman
5 jaren geleden

NTR onthult: zo ziet Piet eruit bij landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/232395/NTR-onthult-zo-ziet-Piet-eruit-bij-landelijke-Sinterklaasintocht-in-Zaanstad