Minister Blok heeft deze week een tweedaags bezoek afgelegd aan Ankara. Vandaag maakte het hypocriete kabinet bekend dat een werkbezoek aan Rusland wél wordt opgeschort.

Minister Blok (VVD) bezocht woensdag en donderdag Turkije op uitnodiging van Çavuşoğlu, handlanger van dictator Erdogan. ‘Het is belangrijk om nu na de uitwisseling van ambassadeurs ook verder met elkaar het gesprek weer aan te gaan over uiteenlopende onderwerpen. De nauwe banden tussen onze landen gaan honderden jaren terug en we werken samen op verschillende terreinen zoals migratie, terrorismebestrijding en economie en handel’, zo luidt het ambtsbericht.

De lichaamstaal en de uitspraken van beide politici maakten duidelijk dat ze het roerige verleden achter zich willen laten om een nieuwe start te maken. Blok sprak na afloop over „een positieve dag” en een „hartelijke ontmoeting” met de Turkse haatkop. De relatie „die op een laag pitje was gezet is hersteld”. Hij sprak over het feit dat het aantal Nederlandse toeristen naar Turkije weer toeneemt en dat Turkije „een positieve rol speelt in de Syrische provincie Idlib”.

Nederlandse ondernemers hebben belangstelling om zaken te doen met Turkije, dat een „enorm groeipotentieel heeft”, aldus de VVD-bewindsman. Nederland, dat de belangrijkste investeerder is in Turkije, zal zich inspannen om de handelsbetrekkingen met het land nog verder uit te breiden, aldus Blok. „Op die manier kan Nederland van positieve betekenis zijn voor de Turkse economie”, zei hij. Turkije daarentegen kampt met een enorme financiële crisis en slijmt dan ook weer bij Europese bondgenoten.

Money rules en wederom geen enkel links tegengeluid in Nederland hoorbaar rond dit werkbezoek. Sinds de vermeende couppoging van 15 juli 2016 en de noodtoestand die kort daarna werd uitgeroepen, is de mensenrechtensituatie alleen maar verslechterd. In detentiecentra wordt opnieuw gemarteld, en met tal van wetten legt Erdogan de vrije meningsuiting steeds verder aan banden. De situatie in Zuidoost-Turkije, waar het regeringsleger en de Koerden in een hevige strijd verwikkeld zijn, is ronduit slecht.

De Tweede Kamerleden die over twee weken een werkbezoek aan Rusland zouden afleggen, zien daar voorlopig wél van af. Ze kunnen de poging van Rusland om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken, niet zomaar over hun kant laten gaan, vinden ze. De buitenlandwoordvoerders van de partijen zouden 19 oktober voor tien dagen afreizen naar Moskou. Maar een ruime meerderheid van de Kamer wil het bezoek opschorten, laat VVD-Kamerlid Sven Koopmans weten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties