Een dag nadat de rechtbank in Münster een tijdelijk verbod op het rooien van bomen nabij Hambach had afgekondigd, demonstreerden duizenden aan de rand van het bos.

Onder een stralende hemel heerste een ontspannen festivalsfeer. De politie was, in tegenstelling tot de afgelopen weken tijdens de ontruiming van een jarenlange bosbezetting, op bescheiden wijze aanwezig. „Er zijn hier duizenden mensen op de been die wederom een duidelijk signaal willen afgeven”, zegt Greenpeace-chef Martin Kaiser aan een verslaggever van het Duitse persbureau DPA. „We willen meer!”

De demonstratie was vanwege veiligheidsredenen aanvankelijk door de politie verboden. De rechtbank van Aken heeft het verbod teniet verklaard. De demonstranten boekten vrijdag nog een succes. De rechtbank in Münster kondigde een tijdelijk verbod op het rooien van de bomen af wat mogelijk een jaar vertraging oplevert. De Duitse bond voor natuur- en milieubescherming BUND had in een kort geding om het rooiverbod gevraagd.

Energiemaatschappij RWE wilde gedurende de komende maanden ruim 100 hectare bos vellen om de bruinkoolwinning in Hambach uit te breiden. Dat is meer dan de helft van het eeuwenoude bos. De betogers maakten zaterdag weer duidelijk dat het om meer gaat dan het behoud van het bos. „De vraag is of we de ecologische zelfvernietiging van de mensheid kunnen voorkomen of niet. We willen niet alleen het gebruik van steenkool uitbannen, maar ook olie en gas”, aldus Michael Müller van NaturFreunde Deutschlands.

„De regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft het conflict aangewakkerd in plaats van het te matigen en naar een haalbare oplossing te streven”, aldus Kaiser van Greenpeace. Boeren uit het Rijnlandse mijngebied namen deel aan de demonstratie aan de rand van het Hambacher bos. Ze reden mee met hun tractoren, claxonneerden en applaudisseerden voor de demonstranten. „Energietransitie! Stop bruinkool”, was te lezen op protestborden.

Milieuactivisten strijden al jaren voor het behoud van het bos en bouwden meer dan 70 boomhutten. Half september begon een grote politiemacht aan de ontruiming. Ze werd hierbij gehinderd door honderden actievoerders die al zittende en elkanders armen ingehaakt de toegangswegen blokkeerden. Een deel van de actievoerders zou met katapulten de ME’ers hebben beschoten en er zou zelfs met brandbommen zijn gegooid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties