Multinational Unilever schaart zich achter een campagne tegen het gebruik van dieren bij het testen van cosmetica buiten de EU. Het Europarlement streeft een wereldwijd verbod na.

De campagne #BeCrueltyFree van de dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International (HSI) heeft als doel binnen vijf jaar wereldwijd dierproeven voor cosmeticaproducten uit te bannen. Unilever heeft zich achter de campagne geschaard. ‘Door samen te werken met HSI proberen we de druk op landen China, de VS en Canada waar nog steeds dieren worden getest voor cosmeticaproducten op te voeren’, meldt Unilever Benelux.

Buiten de EU worden jaarlijks honderdduizenden dieren zoals konijnen, muizen en cavia’s gebruikt om cosmetica en verzorgingsproducten te testen, bijvoorbeeld om te kijken naar irritaties van ogen en huid. Veelal gaat dit gepaard met veel pijn en ongemak voor de proefdieren die doorgaans aan het einde van de testen worden afgemaakt.

Er wordt al tientallen jaren campagne gevoerd tegen dierproeven voor het testen van cosmetica. Sinds 1994 is het binnen de EU verboden om dit soort dierproeven uit te voeren, maar daarbuiten dus niet. Met de komst van het handelsverbod binnen de EU verdween de mogelijkheid om nieuwe cosmeticaproducten op de Europese markt te brengen waarvoor na 11 maart 2013 nog dierproeven zijn uitgevoerd.

Als het aan het Europees Parlement ligt, zijn dierproeven voor cosmetica over vijf jaar wereldwijd verboden. Het Europarlement heeft eerder dit jaar met grote meerderheid van stemmen een resolutie aangenomen om een diplomatiek offensief te starten tegen landen waar dierproeven voor cosmetica nu nog zijn toegestaan. Bedrijven als Adidas, Axe, Dove, Head & Shoulders, Hugo Boss, Schwarzkopf en Wella laten hun producten testen op dieren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties