Namens 88 huurdersorganisaties werd dinsdag een pleidooi aangeboden bij politiek Den Haag. Een statement tegen een manifest dat wooncorporaties eerder op het Binnenhof dumpten.

Plaatsvervangend voorzitter van de commissie Wonen en Rijksdienst, alsmede woordvoerders van het CDA, de SP, D66 en PvdA uit de Tweede Kamer kregen het schotschrift ‘Wonen is een recht, geen gunst’ overhandigd. De huurdersorganisaties protesteren hiermee tegen het manifest Passend Wonen dat begin juni door 23 wooncorporaties werd aangeboden aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

‘Passend Wonen behelst een verdere flexibilisering van huurcontracten en aantasting van de woonzekerheid, het einde van de huurprijsbescherming en een grove aantasting van de privacy van huurders’, stellen de huurdersorganisaties. ‘De kern van Passend Wonen is dat de corporatie inzage heeft in de hoogte van het inkomen en de grootte van het huishouden en gaat bepalen in hoeveel kamers en tegen welke huur de huurder dient te wonen. Met als uiteindelijk doel huurders te dwingen te verhuizen en/of de huren te verhogen.’

Het voorstel treft volgens de ondertekenaars van het manifest alle huurders: ‘AOW’ers, flexwerkers, mensen die scheiden… geen enkele huurder weet nog hoe lang hij nog in zijn woning kan blijven. Wederom wordt de zogenoemde ‘scheefwoner’ als alibi gebruikt om de afbraak van het huurrecht te rechtvaardigen. De lagere middeninkomens worden zo verder uitgesloten en met flinke huurverhogingen uitgerookt.’

‘Het algehele tekort aan woningen wordt door deze stoelendans met woningen niet opgelost’, aldus de protesterende organisaties. ‘Huurders met een laag inkomen die volgens hun corporatie te groot wonen kunnen ook gedwongen worden te verhuizen. Nergens wordt aangetoond dat dit een oplossing is voor de woningnood. Plan Passend Wonen is slecht onderbouwd en staat vol aannames en betwistbare cijfers.’

De 88 huurdersorganisaties zeggen alle bestuurlijke, politieke en juridische mogelijkheden te zullen benutten om het plan van de 23 corporaties tegen te houden. ‘Dit is pas het begin: we zullen als volgende stap medio november ons Pleidooi tegen Passend Wonen aanbieden aan Aedes, de overkoepelende organisatie van de woningcorporaties.’ De initiatiefnemers roepen op de petitie van de Amsterdamse koepels ‘Behoud het huurrecht’ mede te ondertekenen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ineke Peters
5 jaren geleden

Wat ik steeds mis in alles wat hierover gezegd en geschreven wordt is de situatie waar ik zelf in zit. Mijn 28-jarige zoon woont nog steeds bij mij omdat hij domweg geen betaalbare woning kan vinden. Omdat hij een goedbetaalde baan had en zijn inkomen werd opgeteld bij het mijne kreeg ik een paar keer het hoogste percentage huurverhoging voor mijn kiezen. Ik werd ineens als scheefhuurder beschouwd! Heel vreemd vind ik dat: moet ik dan gaan verhuizen naar een duurdere woning? En als mijn zoon dan ineens wel een huis vindt, waar moet ik dan heen met mijn aow en klein pensioen? Dit nog even afgezien van dat er sowieso geen huizen te vinden zijn. Ik hoor vaak genoeg van anderen dat ook hun allang volwassen kinderen nog steeds thuis wonen bij gebrek aan betaalbare woonruimte. Dit is dus een door meerdere mensen gedeeld probleem. Ik zou graag willen dat dit vaker benoemd wordt, dat hier aandacht voor komt: Wij ZIJN geen scheefhuurders, eerder slachtoffers!

Hendrik de observator
5 jaren geleden

Er is een nieuwe categorie “scheefwoners” die (opzettelijk) niet benoemd wordt. Mensen die na jaren geprofiteerd te hebben van hypotheekrente aftrek die hun huis (thans) tegen een vorstelijk hoge prijs verkopen en vervolgens d.m.v. financiële trucs (bewijsbaar!) het voor elkaar krijgen een “passende” sociale huur woning krijgen van een W.B.V. een Noordwest Veluwse gemeente. Deze personen ontnemen mensen met een laag inkomen de mogelijkheid om passend een huurwoning te krijgen terwijl ze in staat zijn om een appartement te kopen.