Faunabescherming stapt naar de rechter om de vergunning voor het afschieten van meer dan 1.000 herten in de Oostvaardersplassen nietig te verklaren.

De provincie Flevoland begint pas met het afschieten van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen als de rechter heeft bepaald of het mag. Faunabescherming heeft de rechter om een voorlopige voorziening gevraagd om te voorkomen dat edelherten worden doodgeschoten terwijl daar nog veel bezwaren tegen zijn. De zaak dient op 5 november. Tot de uitspraak mag er niet gejaagd worden.

Faunabescherming is er van overtuigd dat het besluit van de provincie in strijd is met de Wet Natuurbescherming. ‘Het doodschieten van een beschermde diersoort is alleen in uiterste noodzaak mogelijk, als er geen alternatieven zijn en moet beschreven staan in een goedgekeurd provinciaal Faunabeheerplan’, meldt de organisatie. Aan geen van deze eisen is volgens Faunabescherming voldaan.

‘De goedgekeurde plannen om de grote grazers in Flevoland te beheren, gaan niet uit van het schieten van grote aantallen gezonde herten. Faunabescherming is dan ook de mening toegedaan dat dit besluit om louter politieke redenen is genomen en dat het niet stoelt op een gewijzigd ecologisch of anderszins wetenschappelijk verantwoord inzicht. Een alternatief zou kunnen zijn om veel meer, of desnoods alle paarden en koeien, uit het gebied te verwijderen waardoor de herten voorlopig genoeg ruimte hebben.’

Op advies van Provinciale Staten heeft Gedeputeerde Staten van Flevoland aan Staatsbosbeheer de opdracht gegeven het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar 1.100 dieren. De Raad voor Dierenaangelegenheden adviseert om de konikpaarden af te vangen en te herplaatsen in andere gebieden in het buitenland. Bij de edelherten zou herplaatsing te veel stress opleveren.

De Raad voor Dierenaangelegenheden adviseert dan ook om de populatie edelherten door afschot te verkleinen tot 490. Hoeveel edelherten er precies afgeschoten moeten worden is nog niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om ruim 1.000 dieren. De heckrunderen blijven op het huidige aantal. Uit een eerste verkenning door de Wageningen Universiteit blijkt dat alle paarden komend voorjaar een nieuw onderkomen kunnen krijgen, onder andere in Bulgarije, Spanje en Rusland.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties