Het geluid van windturbines aan land kan, net als andere omgevingsgeluiden, een grote impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen.

Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het woensdag verschenen rapport Environmental Noise Guidelines for the European Region. Het is voor het eerst dat de WHO stilstaat bij de gezondheidsrisico’s die het geluid van windturbines kunnen veroorzaken. Munitie voor de vele tegenstanders van nog te bouwen windmolens in hun leefomgeving, alsmede voor diegenen die van bestaande turbines af willen.

Geluidsvervuiling in stedelijke gebieden neemt toe en heeft gevolgen voor veel inwoners van Europa, aldus de WHO. Omgevingsgeluiden zoals het geluid van verkeer, treinen, vliegtuigen, windmolens en vrijetijdsgeluiden geven niet alleen overlast, maar kunnen dus ook flink negatieve effecten hebben op de gezondheid. Omgevingsgeluiden staan zelfs in de top van gezondheidsrisico’s door milieufactoren.

Omgevingsgeluiden kunnen niet alleen auditief een nadelig effect hebben, zoals gehoorverlies of tinnitus, maar ook andere psychologische en lichamelijke gevolgen, vooral bij langdurige blootstelling. Volgens de WHO kunnen ook cardiovasculaire ziekten, cognitieve achteruitgang van kinderen, slaapstoornissen en ergernis gerelateerd zijn aan omgevingsgeluid.

Die van windturbines wijkt met een bovengrens van 45 decibel niet veel af van die van verkeer, treinen en vliegtuigen. Die mogen wat de WHO betreft overdag respectievelijk 53, 54 en 45 decibel veroorzaken en ‘s nachts respectievelijk 45, 44 en 40 decibel. Voor windturbines is er geen richtlijn voor de nacht, omdat daar te weinig bewijs voor is.

De WHO pleit voor een gestandaardiseerde manier waarop het geluidsniveau kan worden gemeten en het risico kan worden beoordeeld. Daarbij dringt de organisatie erop aan dat er indicatoren in gebruik worden genomen die nadelige gezondheidsresultaten op de lange termijn kunnen voorspellen. Het is de bedoeling dat deze richtlijnen op internationaal niveau worden opgevolgd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
5 jaren geleden

Ik vind dit een vreemd verhaal. Heb toch meerdere keren onder grote windmolens door gelopen en hoorde alleen een ZACHT geruis! Dit is totaal van een andere orde dan steeds stijgende en dalende vliegtuigen in de omgeving van Schiphol.