Na het aangrijpende Poetry (2010) komt de Zuid-Koreaanse regisseur Lee Chang-dong eindelijk weer eens met een nieuwe film. Burning (Beoning) is evenals Poetry een psychologisch drama met mystieke kanten. Hij heeft er dit keer een uitzinnige puzzeltocht van gemaakt. Het ontregelende hart van de film is een mysterieuze verdwijning.

Het is in aanleg een simpel verhaal. Jong-soo (Yoo Ah-in) is een eenvoudige boerenzoon die als koerier probeert te overleven in de grote stad. Hij wil schrijver worden. Als hij Hae-mi (Jeon Jong-seo) ontmoet denkt hij de vrouw van zijn dromen gevonden te hebben. Kaper op de kust is Ben (Steven Yeung), een raadselachtige rijkeluisjongen met protserige Porsche.

Ben heeft als hobby het in brand steken van boerderijkassen. Dat is wel erg dicht bij huis voor Jong-soo, wiens familieboerderij dicht bij de grens met Noord-Korea ligt. In deze driehoeksverhouding lijkt Jong-soo het onderspit te delven tegen de rijke Ben. Totdat Hae-mi mysterieus uit het verhaal verdwijnt. De jongemannen staan nu tegenover elkaar, dat kan nooit goed aflopen.

Burning is losjes gebaseerd op het korte verhaal Schuurtjes in brand steken van Haruki Murakami. Regisseur Lee Chang-dong heeft dit simpele verhaal uitgebouwd tot een complexe thriller waarin de klassenmaatschappij van Korea bijna terloops en zeer effectief wordt verbeeld. Omdat de kijker alles beleeft door de ogen van Ben, raakt je al snel verstrikt in zijn cryptische waanvoorstellingen.

Bovendien gaat het hier tevens om het gekwetste ego van Ben en erfelijke agressie. Zijn vader zit in de gevangenis wegens geweld. En jaloezie is uiteraard een belangrijke drijfveer voor de gekwelde Ben. De ontregelende vertelstijl van de regisseur, waarbij de vraag rijst wat echt is en wat niet, is het leidende motief. Bestaat de onweerstaanbare maar tergend mysterieuze Hae-mi misschien alleen in het hoofd van Ben?

Zo worden de mysteries via allerlei zonderlinge gebeurtenissen opgestapeld, en dat allemaal in de dromerige en onnavolgbare filmstijl van deze grote Koreaanse filmmaker. Poetry handelt over een oude vrouw die gedichten wil leren schrijven voordat Alzheimer haar geheugen wist. Poetry is een film die lang nazindert, wat zonder meer ook gezegd kan worden over zijn nieuwe meesterwerk Burning.

Ulrik van Tongeren

Burning (2018, Imagine Filmdistributie), nu in het filmtheater.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties