Duizenden werknemers van het Duitse energieconcern RWE hebben maandag de ingangen van bruinkoolmijnen en energiecentrales in Noordrijn-Westfalen geblokkeerd.

Nadat milieuactivisten jarenlang strijd hebben gevoerd voor het behoud van het Hambacher bos in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, culminerend in een grote protestmars, zijn maandag de werknemers van het Duitse energieconcern RWE over gegaan tot blokkades. Niet omdat ze, zoals de milieuactivisten eisen, de bruinkoolmijnen gesloten willen zien, maar omdat ze boos zijn vanwege dreigend ontslag.

RWE heeft namelijk aangekondigd de winning van bruinkool te verminderen. Die beslissing nam het energieconcern nadat een rechter een voorlopig verbod had uitgesproken over de kap van het ‘bruinkoolbos’ van Hambach, gelegen tussen Keulen en Aken. RWE wilde daar een stuk bos rooien ten behoeve van zijn bruinkoolmijn bij het bos. Dat leidde tot hevig verzet van milieuactivisten.

Topman Rolf Martin Schmitz zei zondag dat de afbouw van bruinkoolwinning ook banen gaat kosten. Hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan kon hij niet zeggen, maar met de bruinkoolmijn in Hambach alleen zijn volgens hem al 4600 arbeidsplaatsen gemoeid. Vandaar dat vandaag RWE-medewerkers zijn overgegaan tot het blokkeren van de bovengrondse mijnen en de energiecentrales in de Rijnlandse mijnstreek.

Volgens de vakbond IG BCE blokkeren 4000 medewerkers de ingangen van zeven locaties. Bij een van de locaties in Düren werd maandagochtend tevens een deel van een snelweg geblokkeerd. De politie doet onderzoek naar deze protestactie aangezien niet-betrokken automobilisten er de dupe van werden. De blokkade van de snelweg was vooraf niet aangemeld bij de lokale autoriteiten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties