Een groep krakers heeft zijn intrek genomen in een leegstaand pand in Amsterdam Noord. Ze zijn van zins er een alternatief cultureel centrum te creëren.

Krakers van het collectief Mobiele Eenheid hebben woensdag het leegstaande pand Gedempt Hamerkanaal 86 in de Vogelbuurt in Amsterdam Noord betrokken. Voor het gebouw, waar tot ruim een jaar geleden garagebedrijf Hilal gevestigd was, zou de eigenaar geen concrete plannen hebben. ‘Wij willen dit slecht onderhouden pand veranderen in een sociaal centrum, zonder commerciële doeleinden’, zo melden de nieuwe gebruikers op hun website.

Collectief Mobiele Eenheid zegt kritisch te staan tegenover de huidige ontwikkelingen in Amsterdam. ‘In de afgelopen vijf jaar is de gemiddelde prijs van een huis in Amsterdam toegenomen met 80 procent. Door de hoge huren worden veel bewoners hun woningen en de stad uitgeduwd. Anti-kraak wordt beschouwd als acceptabel alternatief, terwijl anti-krakers amper rechten hebben en het vastgoedspeculatie in de hand werkt.’

Ook hekelen ze gentrificatie – de opwaardering van buurten, vaak in combinatie met verdringing van de oorspronkelijke bewoners – en het groeiende toerisme dat de stad zou doen veranderen. ‘Er is geen ruimte meer voor initiatieven zonder winstoogmerk of mensen met een kleine portemonnee. De laatste vrijplaatsen dreigen gesloten te worden. Zo verandert Amsterdam in een dure, voorspelbare, individualistische en exclusieve stad. Terwijl wij graag in een diverse en inclusieve stad willen leven.’

De groep roept betrokken Amsterdammers op om langs te komen en deel te nemen aan georganiseerde evenementen. Vrijdag 19 oktober vanaf 17 uur vindt er een openingsfeest plaats. ‘Wees van harte welkom om onder genot van een drankje en live muziek kennis te maken en ideeën uit te wisselen’, meldt men op Facebook. ‘Ons water is afgesloten! Dus neem jerrycans, barrels en grote flessen water mee.’

Tevens is er een korte videoclip gemaakt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties