De twaalfjarige Bo (Aiko Beemsterboer) is boos. Haar ouders zitten middenin een vechtscheiding. Met haar Vlaamse moeder en broer Dani (Bas Keizer) verhuist ze naar een klein flatje in een troosteloze buitenwijk. Daar wil het maar niet vlotten. Bo ligt met alles en iedereen overhoop. Totdat ze via een buurmeisje, gespeeld door Noa Farinum, op een sportschool belandt waar kickboksen getraind wordt.

Ziedaar, nu kan Bo leren om haar agressie te beteugelen. Geweld binnen de ring en niet daarbuiten is de gouden regel bij elke vechtsport. In de praktijk valt dat vies tegen. Vechtmeisje is echter geen realistische weergave van de kickbokswereld. Het is een geromantiseerd verhaal over een opstandig meisje dat moet leren zich te beheersen. En het is natuurlijk weer eens wat anders om kickboksende meisjes in een film te zien.

Het is een simpele film geregisseerd door de redelijk ervaren Johan Timmers. Het scenario is in elkaar gezet volgens het recept van befaamde vechtsportfilms als Rocky en The Karate Kid. Onze jonge heldin moet vele obstakels zien te overwinnen om het jeugdkampioenschap van haar club te behalen. De film is bedoeld als inspirerend voorbeeld voor alle meisjes die het moeilijk hebben. Ook zit er een inspirerende zijlijn in het verhaal verwerkt over broer Dani die aan zijn muzikale ontplooiing werkt.

De woede van Bo is het meest aanstekelijke element van de film. De wijze waarop zij een stel bullebakken die haar broer pesten tot de orde roept, is best vermakelijk om te zien. Het rommelige begin van de film, met het geruzie tussen de gezinsleden, is onderhoudend. Jammer dan dat de emotionele schade van een dergelijke scheiding niet aan bod komt. Diepgang en realisme ontbreken jammer genoeg in de film.

Het robuuste en heerlijke optreden van Aiko Beemsterboer maakt Vechtmeisje beter en bezienswaardiger. De kickboksgevechten zijn redelijk capabel in beeld gebracht, al had ietsjes meer rauwheid de film spannender gemaakt. Desondanks zeker prettig en inspirerend kijkvoer voor de beoogde doelgroep van tienermeisjes.

Ulrik van Tongeren

Vechtmeisje (2018, September Film), nu in de bioscoop en tevens te zien op het kindermediafestival Cinekid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties