Honderden mensen namen zaterdag deel aan een luidruchtig mobiel dansevenement door de binnenstad van Amsterdam. Een alternatief voor het commerciële ADE.

Terwijl op meer dan 140 locaties het Amsterdam Dance Event (ADE) plaatsvindt, liepen honderden mensen mee met het alternatieve Amsterdam Danst Ergens Voor (ADEV). De bonte stoet ging even na twaalf uur van start bij het stadhuis om via de Dam en het Haarlemmerplein rond 18.30 uur te eindigen op het Stenen Hoofd aan het IJ. Het is het zesde opeenvolgende jaar dat ADEV, een initiatief van vrijplaats ADM, wordt gehouden.

‘Wij zijn meer dan een non-profit alternatief voor ADE. Wij zijn het geluid vanuit de vrijplaatsen die deze maatschappij kleur geven’, melden de vrijzinnigen op hun website. ‘Als het aan de politiek ligt, leven wij steeds meer in een maakbare samenleving. Elke vorm van risico, creativiteit of zelfontplooiing moet binnen maatschappelijke kaders en economische modellen passen.’

Vrijplaatsen zoals ADM maken meer dan ooit onderdeel uit van een verantwoord ecosysteem, stelt ADEV. ‘Het is aan de tijd deze plekken te beschermen en tegelijk ruimte te creëren om het ontstaan van nieuw vrijplaatsen mogelijk te maken. De alternatieve scene is altijd onderdeel geweest van Amsterdam, het is aan de tijd om deze DNA officieel vast te leggen. Te beginnen met het tegengaan van de ontruiming van het ADM.’

Vrijplaats ADM, gesitueerd in het Westelijk Havengebied van Amsterdam, moet na 21 jaar wijken voor een scheepsrenovatie en -saneringsbedrijf. De gemeente heeft de krakers een alternatieve locatie aangeboden langs de ringweg in Amsterdam Noord waar ze op basis van individuele contracten twee jaar mogen verblijven. De ADM’ers weigeren het aanbod omdat ze elders een permanent verblijf willen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties