Boosheid over het kappen van 23 prachtige populieren in de Nijmeegse Ooijpolder heeft vanochtend geleid tot een muzikale ode en afgelopen nacht tot vernielingen.

Bij de Bisonbaai in de Ooijpolder bij Nijmegen zijn zondagnacht de banden van vijf dienstauto’s van Staatsbosbeheer lek geprikt. Ook is een verbodsbord weggehaald en zijn twee toegangshekken vergrendeld met een extra slot. Het is vermoedelijk het werk van actievoerders die de kap van 23 Canadese populieren in het natuurgebied willen verhinderen.

Maandagochtend bracht de Nijmeegse cellist Erwin Labijt, gadegeslagen door een tiental demonstranten, een muzikale ode aan de populieren die op dat moment een voor een werden neergehaald. Vorige week heeft de inderhaast oeen voor een werden neergehaald. pgerichte actiegroep Stop Bomenkap Bisonbaai de te kappen populieren voorzien van een paarse strik als eerbetoon.

In opdracht van Staatsbosbeheer heeft een bureau eerder de 86 populieren op de Bisonbaai onderzocht. Er waren twijfels over de conditie. Uit het rapport blijkt dat er 29 bomen zijn waarbij de kans groot is dat er onverwacht takken afbreken. „Vooral bij harde windstoten en in een periode, zoals afgelopen zomer, van hitte”, zegt boswachter Thijmen van Heerde in De Gelderlander. Er worden 23 bomen gekapt en 6 gesnoeid.

Tegenstanders van de kap snappen niet dat Staatsbosbeheer niet alle 29 populieren snoeit. Volgens Van Heerde was dat geen optie. „Dan blijft er zowat alleen een kale stam over, wat heb je daar dan aan in het landschap?”, vraagt hij zich af. Volgens de actievoerders is elders bewezen dat door snoeien een boom een tweede leven kan krijgen. „Maar dat kost meer geld, dus daarom kiezen ze hiervoor”, vermoeden de tegenstanders.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties