De Nederlandse regisseuse Janet van den Brand toog voor Ceres naar Zeeland voor een portret van het boerenleven. De documentaire toont vier jonge pubers die op de boerderijen van hun ouders de oogstcyclus en de kringloop van leven en dood beleven. Dit is geen traditionele documentaire met pratende hoofden. De maakster heeft er een poëtische draai aan gegeven.

De zintuiglijke kracht van de beelden is vaak betoverend. De schoonheid van de landschappen, gewassen en dieren is een feest om te aanschouwen. Koen, een van de boerenzonen, houdt van de koeien en varkens die zijn vader fokt. Soms, als hij de mensenwereld zat is, gaat hij in het varkenshok tegen de dieren aan liggen, dat geeft hem rust. Jeanine gaat ietwat ruwer om met de schapen van haar vader. Die zijn namelijk moeilijk in toom te houden.

Daans vader zit in de akkerbouw. Dat levert poëtische beelden van het glanzende goudgele graan op. De vader van Sven werkt in de fruitteelt. De vuurrode appelen aan de bomen zijn bijna wellustig mooi. Vanaf jongs af aan hebben Koen, Jeanine, Daan en Sven meegeholpen op de boerderijen. Drie ervan zijn gesitueerd op Schouwen-Duiveland, de vierde op Walcheren. De boeren leven nogal geïsoleerd.

De kinderen zijn er allemaal van overtuigd dat ze ooit het bedrijf van hun ouders zullen overnemen. Ze beseffen nog niet wat hun droom kan verstoren. Ooit zullen ze bloot komen te staan aan de verleidingen van de grote stad. Het feit dat kleine familiebedrijven als deze het gevaar lopen om te verdwijnen, komt niet aan bod in de film. Gelukkig eigenlijk dat dergelijke somberheid ontbreekt in het prachtig vormgegeven en intieme Ceres.

De vertoning op het kindermediafestival Cinekid had extra cachet omdat de hoofdrolspelers en hun familie in de zaal zaten en na afloop van de vertoning deelnamen aan het nagesprek. Twee jaar na de filmopnamen zien de jonge mensen er al wat volwassener uit. Op weg naar een toekomst als boer?

Ulrik van Tongeren

Lees ook de recensie van Vechtmeisje, ook te zien op Cinekid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties