Zambia is van plan om de komende vijf jaar 2000 nijlpaarden te doden. Er zou sprake zijn van overpopulatie in de rivier Luanga maar Born Free betwist dat.

Volgens de Zambiaanse minister van Toerisme Charles Banda is de nijlpaardenpopulatie te groot voor het wateroppervlak van de rivier Luangwa waar de meeste dieren leven. Verplaatsen naar een andere locatie in het Zuid-Afrikaanse land is geen optie, want te duur. „Het South Luangwa National Park heeft een populatie van meer dan 13.000 nijlpaarden, maar het gebied is slechts geschikt voor 5.000 exemplaren”, aldus Banda.

Een vrouwtjesnijlpaard weegt over het algemeen tussen de 500 en 2.500 kilogram. Mannetjes wegen iets zwaarder, van 650 tot 3.200 kilogram. De dieren verplaatsen zou dan ook enorme kosten met zich meebrengen. Naast overpopulatie zouden de nijlpaarden onomkeerbare milieuschade veroorzaken, de voornaamste redenen die de Zambiaanse overheid geven als reden voor de controversiële ruiming.

De Britse liefdadigheidsinstelling Born Free, die in 2016 campagne voerde tegen het ruimen van nijlpaarden in Zambia, omschreef het destijds als een ‘trofeejacht’. Op hun website meldt Born Free dat Zambia er niet in geslaagd is om sterke, wetenschappelijke bewijzen te leveren die aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een overpopulatie van nijlpaarden in de rivier Luangwa.

„Daarnaast blijkt uit het gepubliceerde onderzoek van de Zambiaanse overheid dat de ruiming van twee jaar geleden in Luangwa de nijlpaarden juist heeft gestimuleerd om zich weer razendsnel voort te planten”, stelt directeur Howard Jones van Born Free. „Deze nieuwe massaslachting heeft niets te maken met faunabeheer of natuurbehoud maar alles wat met geld te maken heeft.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties