Na twee jaar van lokale protesten ziet Google ervan af een omstreden start-up project te vestigen in Berlijn. Tegenstanders vieren het besluit als een overwinning.

Na aanhoudende protesten tegen de komst van een Google campus in Berlijn, heeft de Amerikaanse multinational besloten om van de plannen af te zien. Het bedrijf wilde in de Duitse hoofdstad een campus openen voor technische start-ups, maar kondigde gisteren aan de ruimte ter beschikking te stellen aan twee lokale non-profitorganisaties.

Al sinds de bekendmaking van de plannen twee jaar geleden wordt tegen de komst van de Google campus gedemonstreerd. Elke maand waren er demonstraties voor de beoogde locatie, een grote oude elektriciteitscentrale van 3.000 vierkante meter in de populaire wijk Kreuzberg. Stickers of grafitti met de tekst Google fuck off of ‘Google ist kein guter Nachbarn’ vind je door de hele stad.

Tientallen jongeren hebben in augustus voor korte tijd de bouwplaats bezet. De ME maakte snel een einde aan de actie. In een verklaring stelden de actievoerders zich te verzetten tegen de torenhoge huurprijzen en dat het gebouw benut dient te worden voor iets beters. De actievoerders zijn bevreesd dat Berlijn ten gevolge van gentrificatie onleefbaar wordt. De locatie van de Google campus zou in hun ogen juist een alternatieve invulling moeten krijgen.

Daar heeft Google kennelijk, alsmede naar de campagne die gevoerd is, geluisterd, al laat de multinational zich er niet over uit. In een verklaring zegt het bedrijf dat het besluit om af te zien van de campus is genomen in overleg met onder andere buurtbewoners, de politiek en belangenorganisaties. De sleutels van de bedrijfsruimte zijn inmiddels overhandigd aan betterplace.org en Karuna. Google betaalt de komende vijf jaar nog de huur.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties